ADA DOBILA INKLUZIVNO IGRALIŠTE: Otvoren park za decu sa smetnjama u razvoju

Autor: Republika

Vesti

04.06.2021

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi inkluzivni park otvoren je juče na prostoru nekadašnjeg igrališta na levoj obali, u neposrednoj blizini fudbalskog kompleksa i Eko-parka.

RepublikaFoto: printskrin
Inkluzivni park na Adi

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova i generalni direktor NCR Srbija Stefan Lazarević, otvorili su prvo potpuno inkluzivno igralište u Beogradu. Igralište je osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju.

Inkluzivno igralište na Adi tek je drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama, u nadi da će igralište služiti kao model za buduće objekte za igru širom Srbije.

Postoji mnogo dečijih igrališta u Beogradu i širom Srbije, ali nije mnogo njih u potpunosti dostupno deci sa invaliditetom, a ni potpuno inkluzivno da obezbedi deci da mogu da provode vreme sa drugom decom na ravnopravnoj osnovi u učenju, interakciji i zabavi. Drago nam je što sada imamo ovo igralište na Adi Ciganliji, igralište koje je pristupačno i omogućava deci sa različitim vrstama fizičkih, senzornih i intelektualnih smetnji da imaju smisleno iskustvo igranja i učenja sa svojim vršnjacima. U isto vreme, roditelji dece sa smetnjama u razvoju biće spremni i nestrpljivi da odvedu svoju decu na ovo igralište i uživaju gledajući ih kako se igraju sigurno i bezbedno sa drugom decom. Ovo je model igrališta koje ćemo izgraditi na novim lokacijama i zahvaljujem UNICEF, NCR fondaciji i Košarkaškom savezu Srbije, kao i našoj reprezentaciji na saradnji oko ove važne inicijative – izjavio je Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograd.

 

 

Inkluzivna igrališta pomažu da se integrišu deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u njihove zajednice, zato Košarkaški savez Srbije i košarkaška reprezentacija Srbije podržavaju ovu inicijativu.

Mi smo sportska nacija, Košarkaški savez Srbije je jedan od najjačih brendova naše zemlje i na to ne treba trošiti reči. Što se nas u KSS tiče, pružamo veliku pažnju mlađim kategorijama. Drago mi je što je Košarkaški savez Srbije podržao UNICEF, kada se pojavila inicijativa da KSS učestvuje u jednoj ovakvoj akciji, nismo se dvoumili. Ovom prilikom bih se zahvalio celom stručnom štabu seniorske reprezentacije Srbije i igračima koji su na jednoj prijateljskoj utakmici izdvojili svoj novac, svoj autoriret i svoje ime i učestvovali u ovoj akciji. Sigurno da nam je mnogo drago što takav primer, koji smo sledili u tom momentu, sada slede i ove iozbiljne kompanije koje će ubuduće učestvovati u izgradnji ovakvih terena. Moramo da obraćamo puno pažnje na decu u ovo današnje vreme, da im omogućimo uslove za igru i bavljenje sportom i rekreacijiom. To je uloga svih nas, smatram da ovakav primer treba da slede i ostale organizacije, sportske i privredne, i da pomognu izgranju ovakvih trenera. Kada je reč o Košarkaškom savezu Srbije, uvek ćemo biti tu da se uključimo u bilo kakavu akciju ovog tipa… – rekao je Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije.

RepublikaFoto: UNICEF Srbija/2021/Vas

Inkluzivno igralište u Beogradu je osmišljeno u cilju promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i bez njih. Na njemu se nalazi ljuljaška, dva kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru.

Inkluzivno igralište na Adi Ciganliji je dostupno i prikladno za svako dete. Istovremeno, pomoći će deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da budu manje izolovana i da se i oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Inkluzivno igralište će doprineti smanjenju stigme i diskriminacije i nejednakost sa kojom se ova deca susreću. Naravno, da bi se to postiglo, neophodno je da se pozabavimo osnovnim pokretačima nejednakosti i uložimo u izgradnju pravičnosti! Ovo inkluzivno igralište je korak u pravom smeru – istakla je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF u Srbiji.

RepublikaFoto: unicef.org

NCR fondacija je prepoznala potrebu za unapređenjem socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i sklopila partnerstvo sa UNICEF u cilju modeliranja i izgradnje inkluzivnih javnih igrališta u Srbiji.

NCR je globalna korporacija u kojoj se različitosti prepoznaju i poštuju. Mi negujemo inkluzivno radno okruženje u kome se prema svim ljudima postupa na isti način. U ime korporacije, filantropske aktivnosti u lokalnim zajednicama u kojima NCR posluje, podržava NCR fondacija. Ponosni smo što ponovo sarađujemo sa UNICEF na još jednom značajnom projektu koji ima za cilj unapređenje socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Pored igrališta koje imamo čast da danas otvorimo, zajedno sa UNICEF podržali smo i izgradnju inkluzivnog igrališta u Ćićevcu – prvog inkluzivnog igrališta u Srbiji koje je izgrađeno po zamisli dece. Nastavićemo da podržavamo projekte koji doprinose poboljšanju života dece sa smetnjama u razvoju, jer svako dete zaslužuje šansu da prevaziđe prepreke sa kojima se suočava i postigne uspeh – rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.
Foto: beograd.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading