Izbeglice "Oluje" će konačno ući u SVOJE STANOVE!

Autor: Tanjug

Vesti

27.11.2017

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas ni jedna od 20 porodica koje žive u stanovima u Ustaničkoj 244g i 244d nije iseljena po zahtevu koji je podneo Komesarijat kako bi njih uselio izbegličke porodice koje su stanove dobile na konkursu pre nekoliko godina, saznaje Tanjug.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Stanovi u koje treba da se usele izbegle porodice

Kako je Komesarijat za izbeglice ranije danas najavio, na dve lokacije u beogradskoj Ustaničkoj ulici, na brojevima 244g i 244d, počele su pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove koje su dobili po rešenju Komisije za izbor korisnika, a da će zbog toga prinudno iseliti 20 porodica koje tu godinama nelegalno borave.

Povodom najavljenih prinudnih iseljenja, YUCOM je uputio apel nadležnim organima da iseljenja odlože dok izbeglicama ne bude obezbeđen adekvatan smeštaj.

- Ne iseljujemo ljude iz Ustaničke zbog Komesarijata, iseljavamo ih da bi se uselili ljudi koji su se na najodgovorniji način javili na javni poziv, čekali i plaćali kiriju 12 i više godina, a to je po meni najpošteniji način - rekao je danas Tanjugu komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić. 

Na javni poziv za dodelu stanova, kako kaže, javilo se 200 porodica, a o dodeli je odlučivala Komisija na osnovu zdravstvenog stanja, broja članova porodice... i neki od onih koji su dobili stan već su useljeni.

Međutim, u veliki broj stanova već devet godina žive "nasilno useljeni" i uglavnom raseljeni sa Kosova i Metohije kojima su, kako kaže, napravljene povratiničke kuće na KiM, a neki su stekli imovinu u Beogradu, i dodaje i da jedna porodica "drži" tri garsonjere, a nekoliko njih sedam ili osam stanova u Ustaničkoj.

Upitan kako kometariše apel YUCOM-a o obustavljanju iseljavanja u zimskom periodu, jer, kako su naveli, to predstavlja kršenje ljudskih prava, Cucić se zapitao kako bi YUCOM postupao prema ljudima koji su legalno dobili stanove i da li će zaštiti i interese onih koji čekaju na stan već 15 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading