(FOTO) POMOR GOLUBOVA U BORČI! Kukuruz potopljen u otrov, a onda razbacan po njivi! OPASNOST I PO LJUDE!

Autor: Republika

Vesti

27.05.2021

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na njivi pod zasadima soje u Popovoj bari nađene su mrtve ptice koje su najverovatnije jele namerno zatrovano zrnevlje za ishranu stoke.

RepublikaFoto: printskrin/EKO-Pančevački rit

Od jačine otrova pticama su popucali kapilari u glavi.

Oko 100 golubova usmrćeno je otrovanim kukuruzom na njivi u naseljenom delu Borče, u ulici prva nova u Popovoj bari. Koliko je otrov bio jak govori i činjenica da golubovi posle kljucanja kukuruza nisu uspeli ni da polete, već su im od unesenog otrova popucali kapilari u glavi i oni su padali kao pokošeni po zemlji. Da se nešto dešava primetili su vlasnici njive zasejane sojom jer su zatekli nekoliko mrtvih golubova, ali je sve eksalirano u utorak kada je pronađen veći broj njih, piše Politika.

Bačeni otrov opasan za životinje, ali i za decu.

RepublikaFoto: printskrin/EKO-Pančevački rit

Vlasnici su, kako "Politika" saznaje pokušali da o tome obaveste nadležne, ali u prvi mah nisu naišli na razumevanje pa su se u kasnim popodnevinim časovima obratili udruženju građana "Eko-Pančevački rit".

- Odmah smo izašli na teren i na njivi od oko 2 hektara koja je sa 3 strane okružena kućama zatekli mrtve ptice. Pozvali smo ekološku inspekciju grada i obajsnili im koliko je ovaj otrov opasan ne samo za ptice, već i za druge životinje koje se hrane golubovima, ali posredno i za decu koja mogu doći u dodir sa životinjama. Vrlo brzo na njivu je stigla i inspektorka za ekologiju, ali i ljudi iz gradskog operativnog centra za vanredne situacije. Oko 21 sat uzeti su uzorci kukuruza i ptica, kako bi se utvrdilo o kom otrovu je reč - izjavio je Zoran Janković iz Udruženja građana "Eko-Pančevački rit".

RepublikaFoto: printskrin/EKO-Pančevački rit

Kukuruz potopljen u otrov, a onda razbacan po njivi.

Kako objašnjava, kukuruz merkantilni, onaj za ishranu stoke je najverovatnije potopljen u za sada nepoznati otrov, a onda razbacan po njivi i to sa ulice koja se nalazi do zasada soje.

Ko je ovo uradio još se ne zna, ali je udruženje obavestilo i policiju koja je do dolaska ekološke inspekcije obezbedila mesto.

- Nadamo se da će sav kukuruz biti pokupljen i to pre nego što padne kiša, kako se otrov ne bi sprao i ušao u zemlju, ali i u sadnice soje koje dostižu oko 10 centimetara. U protivnom, ne znam koliko će i one biti bezbedne od ovog otrova - ističe Janković.

Do sada su najčešća meta trovača bili psi i mačke, a otrovi kojima su oni ubijani spadaju u one koji su i opasni za ljude.

Sada se izgleda spisak širi i na ptice. Zbog toga je vrlo važno što pre pronaći onoga ko je ovaj užasni čin napravio. Jer, ko ovo može da uradi sigurno je sposoban i za mnogo teža dela.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading