SRCEM KROZ RAVNICU - Nina Radulović pravi stolnjak a Slaviša Čurović upravlja salašem

Autor:

Vesti

27.05.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putopisna emisija "Srcem kroz ravnicu" nastavlja gledaoce "Arena channels Group" da upoznaje sa lepotama vojvođanske ravnice. Voditelji Nina Radulović i Slaviša Čurović, ove nedelje vode nas na krajnji sever, u jedan od najlepših srpskih gradova, Suboticu - mesto bogatog arhitektonskog, kulturnog i istorijskog nasleđa, grad različitosti.

RepublikaFoto: Promo

Subotica je najseverniji grad u Srbiji, drugi po broju stanovnika u Vojvodini. Prema popisu iz 2011. godine ima 97.910 stanovnika. Nalazi se na 10 km udaljenosti od granice Srbije sa Mađarskom i administrativni je centar Severnobačkog okruga. Nalazi se na nadmorskoj visini od 109 m.

Teško je pobrojati sve znamenitosti Subotice koja je kroz vekove pod uticajem isprepletanih raznih kultura i naroda koji u njoj žive, izgradila svoj specifičan šarm kojem mnogi ne mogu da odole.

- Gradska kuća, koja se prostire na 16000 kvadratnih metara, u kojoj mladenci izgovaraju sudbonosno "da", Palata Rajhl, koja svojom spoljašnošću podseća na građevine Barselone, Narodno pozorište, jedno od najlepših u Srbiji, Sinagoga, u čiju je obnovu uloženo preko 3,5 miliona evra, Srpska Pravoslavna Crkva, kao najstariji verski objekat u Subotici uvek je okupljala Srbe tih krajeva, jezero Palić na kome će do leta biti gotov najsavremeniji aqua park u regionu- samo su neka od velelepnih zdanja i mesta koje će gledaoci upoznati u gradu, čije ime na mađarskom znači sloboda – opisuje Nina Radulović svoje utiske nakon detaljnog obilaska Subotice i njene okoline.

RepublikaFoto: Promo

Subotica se u moderan srednjoevropski grad razvila krajem 19. i početkom 20. veka. Za nepune dve decenije, 1890, do 1910. grad je doživeo izuzetan urbani, industrijski, graditeljski i kulturni procvat. Brži razvoj zanata, industrije i trgovine podstaknut je još 1869. dolaskom prvog voza a ubrzan izgradnjom električne centrale 1896. i tramvajskim saobraćajem 1897. Začetke današnje moderne industrije nalazimo krajem prošlog veka: preduzeće za izvoz mesa „Hartman i Кonen“ s prvom hladnjačom u zemlji, prvu subotičku fabriku sumporne kiseline i veštačkog đubriva „Кlotild“ osnovanu 1904, braća Ruf su 1917. počeli proizvodnju bombona, industrija električnih motora „Sever“ osnovana je 1923.

Videćemo i kako se Nina snašla u pravljenju stolnjaka od bunjevačkog šlinga, ali i Slavišino poznavanje pravila života na salašu. Veliki broj znamenitih i poznatih ličnosti iz svih sfera života rođen je u Subotici. Među njima je i bivši odbojkaški reprezentativac naše zemlje Đula Mešter, koji je u emisiji "Srcem kroz ravnicu"otkrio zašto se u njegovoj Subotici najlepše na svetu živi. 

RepublikaFoto: Promo

Ne propustite premijerno emitovanje četvrte epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 18h na kanalu Balkan Trip.
Reprizna izdanja zakazana su za petak, 28. i subotu 29. maj.

U petak od 18h na programu AGRO TV a istog dana od 19:15 na kanalu Star TV. Za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju "Srcem kroz ravnicu" mogu pogledati na RTV Vojvodina u terminu od 19:15. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading