NOVE LIČNE KARTE! Otklonjene sve dileme, evo šta to znači za građane

Autor:

Vesti

25.05.2021

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmene Zakona o ličnoj karti koje znatno pojednostavljuju proceduru u slučaju da izgubimo ličnu kartu biće najverovatnije usvojene u četvrtak uveče.

RepublikaFoto: mup.gov.rs

Ministar finansija Siniša Mali rekao je predstavljajući izmene Zakona o ličnoj karti u Skupštini Srbije da je predviđeno da "građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku, već će to činiti MUP na zvaničnoj web stranici".

- MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, istu oglasiti nevažećom na svojoj zvaničnoj web prezentaciji. Na taj način se, pored pojednostavljenja procedure, smanjuju troškovi koji građani sada imaju - rekao je Mali i dodao.

- Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu. Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog sertfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pozudanosti.

Kako je objasnio, izmene dokumenta doprinose boljoj pravnoj sigurnosti, većoj bezbednosti, a građani će brže moći da ostvare prava.

Predloženo je i dodavanje adrese prebivališta u obrazac lične.

Poslanici su najavili da će podržati izmene zakona kako bi građani od kuće, bez odlaska na šalter i čekanja u redovima, ostvarili svoja prava. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Cocomo

26.05.2021 07:36

I do sada je MUP oglašavao LK nevažećom.Pre dve godine sam izgubio ličnu i sve sam završio u MUP-u.

Ivan

26.05.2021 10:00

Sve je to u redu , ali kad mislite da nabavite neke kvalitetnije čipove za lične karte a ne ove dronje od čipova ? Nikad ne znam da li će čip da se očita ili ću morati da menjam ličnu kartu jer se čip ne očitava?!

Vidan Stanković

08.06.2021 06:30

@Ivan - Šta fali čipovima?

Vidan Stanković

07.06.2021 19:38

Treba da se uvede sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.