ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN: Nacrt izmena i dopuna ZPP treba da se povuče iz javne rasprave!

Autor:

Vesti

24.05.2021

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović iznela je viđenje Nacrta izmena i dopuna ZPP.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY
Zora Dobričanin Nikodinović

https://www.republika.rs/vesti/drustvo/280627/advokat-zora-dobricanin-nacrt-izmena-dopuna-zpp-treba-povuce-javne-rasprave

Aktuelni ZPP je prevazišlo vreme i izmene su potrebne, ali ne u smeru u kom to ide u najvećem broju odredaba Nacrta - kaže Dobričanin i nastavlja: 

 U pitanju je osnovni sistemski zakon i tu ne sme da se lomi preko kolena. ZPP i ZKP su azbuka pravosuđa i sudskih postupaka i odluka. Procesne norme moraju da budu potpuno jasne da ne ostavljaju prostor za različita tumačenja. Ovde to nije slučaj. Po mom mišljenju i mišljenju mnogih mojih kolega, mnoga predložena zakonska rešenja su apsolutno neprihvatljiva i ne doprinose unapređenju procesa pristupa pravdi već naprotiv, građane udaljavaju i onemogućavaju u tome, a mnoga prava se relativizuju i osujećuje se do sada dostignuti nivo ljudskih prava. Da ponovimo lekciju iz Uvoda u pravo da je već dostignuti nivo ljudskih prava standard ispod kog ne sme da se ide. 

KAko kaže, na prvo čitanje, ovaj Nacrt deluje kao alat koji onemogućava adekvatnu zaštitu ljudskih prava građana, a koji pri tom onemogućava advokate pojedince u radu, a pri tom deluje da pogoduje samo bankama i najvećim advokatskim kancelarijama i Advokatskim ortačkim drustvima koji mogu sebi da priušte da imaju u svom sastavu i IT stručnjake bez kojih po ovom nacrtu nije moguće podneti ni tužbu, ni žalbu, ni priloge uz njih, ni predlog za privremenu meru- ništa!

RepublikaFoto: Đ. Kojadinović

- Predviđena je ISKLJUČIVO elektronska dostava, u situaciji gde ogroman broj advokata starijih od 45 godina i dalje ne koristi mejl, internet uopšte, ne piznaje rad na kompjuteru i podneske i dalje kuca na "Olimpiji" a kopije na peliru i indigu. Uvođenjem isključivo elektronske komunikacije suda s jedne strane i stranaka i advokata s druge strane, ogroman broj advokata bi ostao bez posla. Mora postojati mogućnost izbora... ko hoće elektronski a ko u papirnom obliku -smatra Zora Dobričanin Nikodinović i dodaje:

"Digitalizovani dokument"... "elektronski dokument"... "kvalifikovani elektronski potpis"..."elektronski pečat".

Kad čitam npr. čl. 100-a osećam se kao da sam "pala s Marsa". Ništa od ovog ni ja koja sam advokat 30 godina a ni ovi tek upisani nismo učili na Pravnom fakultetu? Šta je cilj, da razmišljamo samo o digitalnoj formi  a suština i materijalno pravo nisu bitni  - jel to moguće?  ... ili je ovo samo pocčtak ružnog sna pa će sve oblasti našeg života da preuzmu IT stručnjaci, a da se budući advokati (a i lekari) obrazuju isključivo na FON-u i IT akademiji?... 

Da li je ovo uvođenje obavezne medijacije na mala vrata, pita Dobričanin.

- Uvođenje retroaktivnosti u parnicne postupke kroz ovaj Nacrt ZPP je nedopustiv jer narušava načelo pravne sigurnosti kao temelja demokratije. 
Takođe novo zakonsko rešenje bi predviđalo i da se ODBACI TUŽBA i svaki drugi podnesak koji podleže taksenoj obavezi ukoliko stranka taksu ne plati! O mogućim posledicama koje bi to moglo da ima ne smem ni da  pomišljam a kod i ovako siromašnih građana kojima je svaka taksa ogroman izdatak ... a mnogi postupci su protiv države, poslodavaca, osiguranja, banaka, dakle finansijski i onako nadmoćnih protivnika, pa se moze desiti da građaninu zbog toga što ne može da plati taksu na žalbu ista bude odbačena bez obzira na to što je osnovana, a npr. banka s druge strane može bez problema da plati taksu na svoju žalbu. To dovodi do diskriminacije, pa će postupke moći da vode samo imućni...Tako se narušava Načelo jednakosti stranaka pred sudom garantovano članom 2. ZPP-a i Ustavom zagarantovano pravo....Takođe je neprihvatljiva odredba da sudija čije ste izuzeće zahtevali može da vas novčano kazni ako on isti odluci da je zahtev za izuzeće "očigledno nesnovan"! To bi bilo - "Kadija te tuži, kadija ti sudi
- kaže Dobričanin.

Ona smatra da su ovo su samo neke od neprihvatljivih rešenja iz ovog Nacrta, koja na brzinu iz glave mogu da pobrojim i neki od razloga zbog kojih ovaj Nacrt treba da se povuče iz javne rasprave, pa da zajedno svi mi kojima je on alat za rad pristupimo temeljnom radu na izmenama nekih anahronih normi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading