PUTINOVI FANTOMI NA JESEN U SRBIJI! Vežbaće sa SAJ i Žandamerijom

Autor:

Vesti

18.05.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednička antiteroristička vežba Žandarmerije i SAJ sa pripadnicima čuvene Rosgvardije (ruska nacionalna garda) biće održana na jesen. To je dogovoreno tokom posete Rusiji ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

RepublikaFoto: Ap photo
Elitna ruska jedinica

Rosgvardiju čine elitne jedinice u 84 baze širom Rusije. Ukupno ima 340.000 pripadnika kojima se poveravaju najteži zadaci u očuvanju javnog reda, kao i u borbi s terorizmom. Predstavlja zasebnu formaciju odvojenu od vojske i policije.

Jelena Vukoičić, politički analitičar, kaže da posle svakog ovakvog dogovora vidimo ko nas kritikuje, ko nas ne voli i kod koga jačanje Srbije izaziva bes.

- Ono što je najznačajnije jeste da naša zemlja vodi jednu politiku u kojoj ne dozvoljava da joj se nametne izbor istok ili zapad, mi balansiramo i to je jedina politika koju mi treba da vodimo. Ako bi se okrenuli od Rusije, što neke opozicione stranke i javne ličnosti koje vole zapad promovišu, to bi bilo naše samoubistvo, izgubili bismo najvećeg saveznika u Savetu bezbednosti, zemlju koja nam je uvek bila prijatelj i saveznik - kaže Vukoičićeva.

RepublikaFoto: Ap photo
Ruska nacionalna garda stiže u Srbiju

Naša sagovornica ističe da ovakve vežbe pomažu Srbiji da poboljša vojsku, koja je 2012. bila uništena, dok je sada znatno ozbiljnija i u koju se mnogo ulaže.

- Mi sami vidimo u kakvom okruženju živimo, kakve nam se pretnje upućuju svaki dan i da nemamo ovakvu vojsku, bili bismo ugroženi i meta za odstrel za mnogo zainteresovanih. Generalno, veoma je dobro što se jača vojska, što nije više na kolenima, ponižena, a saradnja s Rusijom je uvek dobra i pozitivna - navodi Vukoičićeva.

Činjenice o Rosgvardiji

- formaciju osnovao 2016. Vladimir Putin

- broji 340.000 ljudi

- ima 84 jedinice širom Rusije

- odvojene od ruske vojske i policije

- izveštaje podnosi jedino Putinu

- glavni zadaci borba protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala i očuvanje javnog reda

- zadužena i da čuva granice Ruske Federacije

- ima dozvolu da otvara vatru i pretresa stanove

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading