RADOJIČIĆ: Grad Beograd i ove godine pomaže parovima da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje

Autor: Republika

Vesti

16.05.2021

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji pokušavaju da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Radojičić

S druge strane, gradonačelnik je istakao da će sredstva za  pomoć porodiljama i trudnicama, koja su ove godine planirana da se opredele za ovu namenu, biti oko 468 miliona dinara, što je više nego prethodne godine kada je bilo opredeljeno 400 miliona.

 

- U 2021. godini do sada je porodiljama isplaćeno 75 miliona dinara. Svaka porodilja dobija deset hiljada dinara jednokratno, za prvorođeno još deset hiljada dinara, za treće dete 30 hiljada dinara, a za blizanačku trudnoću po 25 hiljada dinara za svako dete. Takođe, nezaposlena porodilja dobija i 30 hiljada kao jednokratnu pomoć za svako dete rođeno u jednom porođaju. Ovo je deo onoga što Grad Beograd radi kako bi pomogao roditeljima i podizanju nataliteta - kazao je Radojičić.

On se osvrnuo i na vantelesnu oplodnju i dodao da je prošle godine opredeljen novac za 128 parova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

- Ove godine planiramo da izdvojimo 30 miliona dinara u te svrhe. Razgovaramo sa ginekolozima i udruženjima ljudi koji se bore za potomstvo, u vezi sa tim koji su kriterijumi za ovu godinu najpovoljniji. Blizu smo dogovora da to bude za parove koji su na prirodan način dobili prvo dete, a za drugo dete imaju probleme i četiri godine ne uspevaju da prošire porodicu. Do sada je izvršeno 118 procedura od 128, tri porođaja su završena sa četvoro novorođene dece i još sedam porođaja se očekuje. Važno je da se popravi natalitet i da Grad Beograd da svoj doprinos, jako je  važno da se u rešavanje ovog problema strateški uključe i lokalne samouprave, što mi upravo i činimo na ovaj način - zaključio je gradonačelnik.

Prvi čovek Beograda je dodao da porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva, da smo juče obeležili Međunarodni dan porodice koji se svake godine slavi 15. maja, te da je upravo porodica temelj i društva, i psihološkog zdravlja svakog pojedinca, te da porodicu zato treba negovati, graditi, i pažljivo razvijati. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading