Danas vernici praznuju prenos moštiju SVETOG ATANASIJA: Svi koji su pred iskušenjem, obavezno treba da urade OVO!

Autor:

Vesti

15.05.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju dan prenosa moštiju Svetog Atanasija Velikog.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Svetog Atanasija Velikog slavimo 31. januara, a na današnji dan praznuje se prenos njegovih moštiju i čudesa od istih.

Život Sv. Atanasija

Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski rođen je u Aleksandriji 296. godine,a već u ranom detinjstvu okrenuo se duhovnosti. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji gde se proslavio svojom učenošću.

Doprineo je učvršćivanju pravoslavlja, a naročito pisanjem Simvola vere koji je na Saboru i usvojen. Atanasije je možda i jedan od najklevetanijih i najprogonjenijih svetitelja. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sledbenici, episkop Jevsevije nikomidijski i mnogi drugi.

Malo je svetitelja koji su tako bezobzirno klevetani i tako zločinački gonjeni kao sveti Atanasije. Trpeljivo, sa jasno usađenom istinom i verom u sebi, uspeo je da istraje do kraja. Tek pred smrt proživeo je jedan miran period, a potom se, 373. godine upokojio. Malo pre smrti rukopoložio je svog prejemnika, episkopa Petra.

Tropar (glas 3):

Bio si stub Pravoslavlja, podupirući božanske dogmate Crkve, prvosvešteniče Atanasije, i Sina Jedinosuštnog Ocu si propovedao, posramivši Arija. Oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje veliku milost.

Legenda

Na jugu Srbije do danas je ostala sačuvana priča o tome kako je đavo iskušavao Svetog Atanasija prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i pridruži joj se u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio je devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Ona je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more. Legenda kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude.

Ukoliko se nalazite pred velikim iskušenjima, veruje se da bi na današnji dan trebalo da se pomolite ovom svecu i zapalite sveću u crkvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

15.05.2021 11:21

Био си стуб Православља, подупирући божанске догмате Цркве, првосвештениче Атанасије, и Сина Јединосуштног Оцу си проповедао, посрамивши Арија. Оче свети, моли Христа Бога, да нам дарује велику милост.