Putovaćemo mnogo lakše nego do sada: NAŠ ZELENI PASOŠ PRIZNAĆE I EVROPA!

Autor:

Vesti

14.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S potvrdom o vakcinaciji protiv korone i rezultatima različitih testiranja na ovu zaraznu bolest, odnosno digitalnim zelenim sertifikatom, koji se našim građanima izdaje od pre dva dana, državljani Srbije mogu bez problema da uđu u Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Grčku i Mađarsku. Uskoro, taj broj država biće mnogo veći i na kraju bi trebalo da obuhvati celu Evropu i veći deo sveta.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Na ovoj listi trenutno se nalazi i Kipar, koji je od 10. maja otvorio granice za sve vakcinisane putnike iz Srbije bez PCR testa i karantina, međutim, za sada, to ne važi za one koji su se vakcinisali kineskim cepivom sinofarm.

NEMA FALSIFIKOVANJA

Kako je rečeno Srpskom telegrafu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, uskoro se očekuje potpisivanje sporazuma i s Hrvatskom, koja je već donela unilateralnu odluku. U ministarstvu očekuju da će se ubrzo proširiti lista zemalja koje priznaju srpski digitalni zeleni sertifikat.

- Trenutno se pregovara sa Slovenijom i Izraelom. Preliminarni razgovori vodili su se i s još nekim zemljama EU, kao su Austrija, Češka i Nemačka, ali je još rano govoriti o mogućem bilateralnom sporazumu - rečeno je našem listu u ovom ministarstvu.

Podsetimo, digitalni zeleni sertifikat od 12. maja dostupan je na sajtu eUprave.

- To je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da ste primili vakcinu protiv KOVID-19 ili imate rezultate PCR, serološkog ili antigenskog testa. Ova potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena - rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Sertifikat od ličnih podataka sadrži ime, prezime, JMBG, pol i broj pasoša.

BRZO SE ZAVRŠAVA

U praksi, kada građanin Srbije dođe na granicu države s kojom je potpisan sporazum o priznavanju ovog sertifikata, dovoljno je da pokaže papir i da mu policajac ili carinik očita QR kod.

Postupak za prijavu i dobijanje digitalnog sertifikata o vakcinaciji je krajnje jednostavan. Prvo se prijavite na portal eUprava (ako niste registrovani, morate se registrovati) pod svojim nalogom i odete na uslugu "potvrda o vakcinaciji", klikom na zeleni taster "pokreni uslugu". Pojaviće vam se polja koja je potrebno da popunite. Nakon što popunite JMBG i mejl na koji želite da vam se potvrda pošalje, kliknite na taster podnesi zahtev. Kroz nekoliko minuta potvrdu ćete dobiti na mejl. Potvrdu možete naručiti i za članove porodice.

Ovo su zemlje koje priznaju srpski sertifikat

- Grčka priznaje sve vakcine

- Turska priznaje sve vakcine

- Ujedinjeni Arapski Emirati priznaju sve vakcine

- Kipar priznaje sve vakcine, osim sinofarma

- Mađarska priznaje sve vakcine

- Hrvatska priznaje sve vakcine

* Sa Slovenijom i Izraelom se trenutno pregovara

* Preliminarni razgovori vođeni s Austrijom, Češkom, Nemačkom

Vakcinacija triput veća od objave da država daje 3.000

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da je u poslednjih šest dana došlo do utrostručenja broja dnevno vakcinisanih. On je, nakon obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica u kasarni "Dedinje", rekao da je zadovoljan onim što je video jer oko 180 vojnika i članova njihovih porodica stoji u redu za vakcinu.

- Ne znam kako je načelnik Generalštaba Mojsilović doneo odluku da napravi prilično obaveznom vakcinaciju za pripadnike vojske, ali je to dobro. Svakom vakcinom se spasavaju životi, ne samo vakcinisanih. Zato hvala što su se ovako organizovali - naglasio je Vučić.

Ukazao je da je u poslednjih šest dana nakon najave da će oni koji se do 31. maja budu vakcinisali dobiti finansijsku podršku uvećan broj osoba koje su primile bar prvu dozu.

- Imamo tri puta uvećanu vakcinaciju u odnosu na prošlu nedelju. Imamo od 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo ih je između 8.000 i 9.000 - precizirao je Vučić.

Ukida se roming za Srbe u Grčkoj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Atini, posle sastanaka s državnim vrhom Grčke, da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

- Ispregovarali smo s Grčkom sporazum prema kojem naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka - rekla je Brnabićeva.

Nakon sastanka s premijerom Kirjakosom Micotakisom ponovila je i da od 14. maja Grci otvaraju granični prelaz Evzoni.

ISPOD 100 NA RESPIRATORU

zaraženo 901

(145 manje nego dan ranije)

testirano 12.089

(316 manje nego dan ranije)

umrlo 18

ukupno umrlo 6.629

na respiratoru 98

(šestoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 3.311

(181 manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading