SRPSKOJ SVETINJI U NJUJORKU DODELJEN "OSKAR" ZA ZAŠTITU SPOMENIKA! Veliko priznanje za SPC i Sabornu crkvu svetog Save!

Autor: Republika

Vesti

11.05.2021

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodelio je srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Luis G. Mozes" koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

RepublikaFoto: printskrin

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejsaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je "Katedrala Svetog Save nagradjena za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija", navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim rečima, "Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi."

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je 1943. održan poslednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Balovocih, koji je svirao poznatu srpsku pesmu "Tamo daleko".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading