Dva profesora mitrovičkog medicinskog fakulteta među 19 svetskih naučnika u Kini

Autor: kossev.info, Republika

Vesti

25.11.2017

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među 19 stručnjaka zapadne medicine, koliko ih je učestvovalo na prvom međunarodnom ekspertskom seminaru o integraciji medicine u svetu (TCM-IATC), kao predstavnici Srbije našla su se dvojica profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici - prof. dr Slaviša Stanišić i doc. dr Momir Dunjić. Od sredine do kraja oktobra bili su gosti Ministarstva za nauku i tehnologiju Narodne Republike Kine i tamošnje Akademije medicinskih nauka. Razmenjivali su iskustva sa kolegama iz čitavog sveta, a domaćinima su predstavili dostignuća u integrativnoj medicini u Srbiji i Evropi

RepublikaFoto: Republika
Prof. dr Stanišić i doc. dr Dunjić nakon dodele sertifikata Ministarstva za nauku i tehnologiju Narodne Republike Kine

Potpisali su i ugovor o uzajamnoj saradnji sa Akademijom medicinskih nauka. Tokom boravka u Kini, na poziv ambasadora Milana Bačevića, posetili su i ambasadu Srbije u Pekingu. Nakon što su se utisci slegli, o stečenom iskustvu, za KoSSev govori prof. dr Slaviša Stanišić.

"Nezaboravno iskustvo i privilegija koja se doživljava jednom u životu," ovako boravak u dalekoj Kini vidi prof. Stanišić, sa kojim razgovaramo nakon, kako sam kaže, burnih dežurstava u Gračanici i predavanja na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu, na kojem je, takođe, predavač. 

Jaka konkurencija za "put svile"

Nije bilo lako naći se u grupi odabranih lekara. Prof. Stanišić i njegov kolega, docent Dunjić, prošli su inicijalnu selekciju između 64 eksperata iz 14 zemalja sa četiri kontinenta.

"Prošli smo jaku selekciju, a nakon toga, za učešće na seminaru, pozvano je 19 stručnjaka zapadne medicine, među kojima smo se kao predstavnici Srbije našli i mi," objašnjava.

TCM-IATC je organizovala Kineska akademija medicinskih nauka (CACMS) u okviru programa One belt, one road, a uz pomoć Centra za istočnu i zapadnu medicinu Univerziteta u Kaliforniji, koji je, naglašava naš sagovornik, jedan od najpoznatijih svetskih medicinskih centara za integrativnu medicinu.

O inicijativi One belt one road

One belt one road je jedna od najznačajnijih inicijativa, takozvani put svile. Srbija je u mehanizmu 16+1 - platforme za saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Sve sfere društva uključene su u ovu inicijativu, a seminar eksperata bio je prvi u domenu medicinskih nauka i obrazovanja. 

Mehanizam 16+1, pored Kine i Srbije, obuhvata još 15 evropskih država - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Estoniju, Hrvatsku, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Češku.

Na Univerzitetu u Novom Sadu je u okviru platforme Mehanizam 16+1, pod okriljem inicijative Pojas - put (Belt Road Initiative), 21. septembra održana Peta konferencija ministara obrazovanja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Narednog dana, na univerzitetu je održan četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji je okupio rektore vodećih univerziteta iz ovih zemalja.

U Novom Sadu je uspostavljen Institut One belt one road - institucija za sve projekte u okviru ovih programa.

U okviru One belt one road je i plan razvoja medicine do 2030. kako u Kini, tako i zemljama koje su obuhvaćene programom i to u vidu razmene dostignuća i ideja, zajedničkih institucija i studijskih programa.

Prof. Stanišić je član borda Evropskog udruženja za integrativnu medicinu (ESIM) sa sedištem u Berlinu, dok je docent Momir Dunjić potpredsednik ovog udruženja.

Prijateljska zemlja, velika kultura, izvanredna medicina

Pitamo profesora kakvi su Kinezi kao domaćini.

"Izvanredni. Pružili su nam i priliku da upoznamo i njihovu kulturu, umetnost, način života," odgovara i dodaje: 

"To je nama prijateljska zemlja i to se oseća u svakom trenutku."  

Poseban utisak, kaže, ostavile su posete njihovim bolnicama i klinikama:

"Gde je zastupljena savremena zapadna medicina, sa izvanrednim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima i integrisana istočna medicina koje sinergistički daju izvanredne rezultate u zaštiti zdravlja ljudi."

Imali su čast, ističe prof. Stanišić, koji je takođe i načelnik odeljenja infertiliteta i endokrinologije KBC Priština-Gračanica i potpredsednik Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva - da posete i institut Materia medica i njihove laboratorije. Upravo na ovom institutu otkriven je lek za malariju. 

 

Novinska agencija Hsing Hua o seminaru

"Jako sam ponosan na to koliko je njima bio važan dolazak eksperata zapadne medicine za ovaj prvi naučni program, a među njima i nas dvojice iz Srbije. To se, između ostalog, može zaključiti i po napisima, odnosno člancima u njihovim najznačajnijim novinama, koje su izveštavale o seminaru," priča dalje prof. Stanišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading