Meteorolog Čubrilo otkrio KLJUČNI DATUM za VREMENSKI OBRT u maju: Biće oko 30 stepeni, a onda ŠOK!

Autor:

Vesti

09.05.2021

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas tokom dana pretežno sunčano i toplije uz slab, posle podne ponegde i umeren južni i jugoistočni vetar. Dnevni maksimum od 15 do 23 stepena, navedeno je u prognozi meteorologa Marka Čubrila.

RepublikaFoto: facebook.com/Marko Cubrilo
Marko Čubrilo

Prva dva dana naredne nedelje pretežno sunčana i još toplije vreme uz maksimume koji bi se u utorak ponegde kretali i oko 28 stepeni.

Kako će se istočnije od nas nalaziti jezgro anticiklona, dok će se na jugoazapadu i zapadu nalaziti ciklon i fontalni poremećaji počeće pojačano južno i jugoistočno strujanje koje će se manifestiovati u vidu umerene do jake tople košave i juga na Jadranu.

U utorak krajem dana na krajnjem jugozapadu i zapadu Hrvatske nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

Ta destabilizacija bi bila posledica približavanja ciklona i fronatlnog sistema koji bi u sredu duž regiona uslovio pogoršanje sa kišom i grmljavinskim pljuskovima, dok bi ponegde bilo uslova i za vremenske nepogode, posebno nad istokom regiona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više o parametrima nestabilnosti će biti tek sledećeg utorka. Ispred fronta vetar i dalje jak južni, a iza njega zapadni i severozopadni. Dnevni maksimum od oko 14 na zapadu i jugozapadu do oko 28 na istoku regiona.

Narednog četvrtka će biti svežije i nestabilno, dok će već u petak uslediti postepena stabilizacija.

Zatim je moguće jače, ali kratkotrajno otopljenje gde bi se oko 16. maja maksimumi kretali i oko 30 stepeni, ali već oko 17. maja trenutno oba modela signaliziraju mogućnost novog, jačeg, pogoršanja i osveženja.

Gledajući dugoročni trend za sada sve do oko 23. maja nema uslova za neku dugotrajniju stabilizaciju i otopljenje te bi vreme bilo tipično majsko uz česte promene, grmljavinske pljuskove i opasnost od lokalnih nepogoda.

Subota svakako sveža, ali uglavnom suva, a posle vrlo hladne noći ka nedelji početkom sledeće nedelje nekoliko suvih i osetno toplijih dana - navodi Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading