SVI GREŠIMO U CRKVI KADA PALIMO SVEĆE! Ruski sveštenik objašnjava i u čemu!

Autor: Republika

Vesti

03.05.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako u životu postoje određeni običaji koji većina primenjuje i svesno i nesvesno, tako postoje i određena pravila kada odemo u crkvu.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Neki su postali toliko ustaljeni da se ne pitamo ni šta tačno znače i zašto se uopšte primenjuju. Prema jednom ruskom svešteniku, svi grešimo u jednoj od glavnih stvari koje uradimo kada smo u crkvi - paljenju sveća.

Sveća, kao i ikona i tamjan imaju funkciju da vernike, parohijane dovedu u pravo raspoloženje. Neki parohijani su verovanja da se u crkvi pali onoliko sveća koliko se ljudi spominje u molitvi.

Veruje se da se jedna sveća pali za jednu dušu.

Pre su se sveće koristile u kućama i hramovima kako bi osvetlile prostoriju i vremenom su postale simbol svetlosti koja se vezuje za dobar početak.

- Ja sam svetolost sveta - kaže Isus Hrist.

Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da sveća nije simbol ljudske duše. Prema ruskom svešteniku Aleksandru Belosludovu, sveća je simbol molitve, ali njen plamen ne zamenjuje molitvu.

Kupovina i paljenje sveća u crkvi, prema ovom svešteniku, nema nikakvu funkciju osim čiste donacije crkvi.

Bogu je jedino važno naše čisto srce i iskrena molitva, a koliko sveća palimo i kome ih namenjujemo - to nije bitno!

Na pitanje vernika da li sveća za mrtve može da se pali i na nekom drugom mestu osim u crkvi ili na groblju, ruski sveštenici navode da je važnije da se molimo za duše pokojnika, a da sveću možemo zapaliti gde smatramo da je potrebno!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading