OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA KORONU KOD DECE: Pedijatar Milićević poslao VAŽNU PORUKU roditeljima

Autor:

Vesti

22.04.2021

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedoci smo da je sve više slučajeva dece zaražene korona virusom, a i lekari već neko vreme upozoravaju da je tako. Pedijatar dr Saša Milićević potvrdio je te navode gostujući u Beogradskoj hronici.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Saša Milićević

- Očigledno da korona još uvek ne jenjava, kao da je malo odlučila da promeni oblik, sad se okrenula ka deci, to se primećuje i po broju novih pacijenata u ambulanti, broju pacijenata koji leže u bolnicama, nažalost primećuje se i prema komplikacijama, pa čak i prema ishodu, imali smo neke čak i tragične ishode. Tako da očigledno, čini mi se smo mi stariji malo stekli imunitet, a deca su osetljivija nego u početku - kaže dr Milićević.

Šta se tu tačno desilo i zašto su deca sada podložnija koroni?

- Ovaj novi soj, britanski, očigledno da ima veći afinitet prema tim receptorima koji se nalaze u dečjem organizmu, očigledno se deca više zaražavaju, kao da su malo izgubili onu prednost koju su imali na onaj prvi soj, kad smo se čudili i divili kako deca to bolje podnose. Još uvek to nije jasno zbog čega je, kada bude jasno, možda ćemo to moći da upotrebimo i za odraslu populaciju. Da li se ta deca više zaraze, pa bolje podnesu ili imunuloški sistem nekako drugačije reaguje, kada je u pitanju taj stari soj. Međutim, ovaj novi soj očigledno da više izaziva, veći je broj malih pacijenata nego što je to bilo ranije, to je ono o čemu smo razmišljali i čega smo se pribojavali.

On je istakao da deca, srećom, uglavnom i dalje imaju lakše kliničke slike.

- Ima veći broj pacijenata u kovid dečjim centrima, na sreću, još uvek imaju lakšu kliničku sliku koja ne može da se poredi sa odraslima, ali ako uporedimo sa situacijom sa početkom epidemije, onda su tu ipak učestalije upale pluća i zahvaćenost drugih organa. Britanski soj korona virusa deluje malo blaže na decu, ali slično kao i kod odraslih, sve više se približava klinička slika dece kliničkoj slici odraslih. Na početku je bilo različito, i sad deca više imaju dijareju, promene na koži, loše opšte stanje, ali ipak se sve to više primiče kliničkoj slici odraslih - istakao je Milićević.

Pedijatar je otkrio i na koje simptome kod dece roditelji treba da obrate pažnju.

- Ako primete da dete ima temperaturu, da kašljuca, ako ga boli glava, da dete dan-dva slabije jede, da je neraspoloženo, to onda treba da bude znak da se malo više obrati pažnja, a pogotovo ako ima epidemiološki znak da je neko u porodici trenutno bolestan od kovida ili da je dete bilo na nekom rođendanu ili negde gde je neko zaražen. Takvo dete ne bi trebalo pustiti ni u školu, ne znači odmah da se radi o kovidu, može da bude neka banalna infekcija, alergija...

Na pitanje da li roditelji treba da daju deci suplemente kako bi ojačali njihov imuni sistem, doktor kaže - da, ali ne treba preterivati.

- Treba deci davati suplemente, u jednoj razumnoj meri, najbolji su vitamini, uz to cink, selen, bakar, vitamin D je takođe važan. Ali, roditelji nekad malo preteraju pa praktično kad god uđu u apoteku oni izađu sa nekim suplementom, i onda kad poređaju sve to po stolu, čini mi se da ono dete ne može ni da jede, zasitiće se od svega toga. Dakle, ne treba preterivati, to ne može da zameni klasičnu ishranu. Pored toga, važno je da deca dovoljno spavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading