MOŽE LI TRUDNICA VAKCINACIJOM DA ZAŠTITI BEBU? Sve više se beba rađa sa ANTITELIMA a evo kakvo objašnjenje imaju stručnjaci

Autor:

Vesti

21.04.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nauka još nema odgovor zašto u nekim slučajevima dolazi do vertikalnog prenosa infekcije virusom korona sa majke na bebu, kao što je bio slučaj kod devojčice iz Trstenika, koja je na rođenju bila pozitivna na SARS-CoV-2, a posle devet dana borbe preminula je u ponedeljak u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za više od godinu dana od početka pandemije naučnici širom sveta konstatovali su samo da je i ovaj put prenosa zaraze moguć, ali da se retko dešava, a kod porodilja koje su rodile decu sa kovidom, nisu našli zajedničku Ahilovu petu kroz koju je virus dospeo do ploda.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, potvrdio je u utorak da zasad nema stručnog objašnjenja, čak ni pretpostavki zašto se u malom broju slučaja korona sa pozitivne majke prenese na bebu, ali da je takvih slučajeva bilo u svetu.

Dokazano je da je vertikalni put prenosa SARS-CoV-2 infekcije moguć, ali kao što su se rađale bebe pozitivne na ovaj virus, rađala su se i deca sa antitelima na kovid 19 – objašnjava profesor Stefanović.

– To je potvrda da se virus u trudnoći prenosio sa žene na plod i da su njihove bebe već na rođenju imale razvijen imunitet na infekciju koronom.

Korona, bar zasad, nije nađena u mleku porodilja, ali antitela – jesu.

Od samog početka pandemije porodiljama se preporučuje da doje decu, uz sve mere opreza, jer bebe ne mogu da se zaraze putem mleka, ali mogu kontaktom sa majkom tokom dojenja – priča profesor Stefanović.

– Sada znamo da kroz majčino mleko mogu da steknu i zaštitu od kovida 19, kao i da posle vakcinacije majke može da dođe do prenosa antitela na fetus i da se beba rodi sa već izvesnom zaštitom od kovida.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedna mala studija, objavljena nedavno u američkom časopisu za akušerstvo i ginekologiju, pratila je pet žena tokom nekoliko meseci kako bi se izmerilo koliko dugo antitela mogu biti prisutna u majčinom mleku nakon vakcinacije. Otkrili su da u majčinom mleku 80 dana posle zaštite “Fajzerovom” vakcinom još postoje zaštitna antitela. Ta studija pokazala je ogroman porast antitela protiv SARS-CoV-2 u majčinom mleku već počev od druge nedelje nakon prve doze vakcine, a posle tri meseca, kada je završavano istraživanje, nivo antitela je još bio visok, tako da naučnici veruju da zaštita traje duže.

Naučnici priznaju da je nemoguće definitivno znati da li će antitela sprečiti da se novorođenče zarazi, ali su ustanovili da je nivo antitela u majčinom mleku dostigao “imunološki dovoljan nivo”. Iako rađeno na malom broju ispitanica, ovo istraživanje je prvo koje je dokazalo da antitela opstaju u mleku mesecima posle vakcinacije majke.

Vakcinacija tokom dojenja ne samo da štiti majku, već bi mogla da zaštiti i bebu, i to mesecima posle rođenja – zaključili su pedijatri Univerziteta u Vašingtonu.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

VAKCINA NIJE SMETALO TRUDNOĆI

NA uzorku od 40 žena koje nisu znale da su trudne u trenutku vakcinacije, ili su začele neposredno posle nje, ustanovljeno je da vakcina nije uticala ni na tok trudnoće, ni na plod – kaže prof. Stefanović.

Na osnovu toga, zvaničan stav je da trudnicama treba preporučiti antikovid-vakcinu, posebno ako su gojazne, imaju dijabetes, starije su…

Stav Evropske asocijacije za humanu reprodukciju je i da žene u pripremi za postupak vantelesne oplodnje mogu da prime cepivo, ali sa razmakom od najmanje 10 dana pre embriotransfera, pišu Novosti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading