Slavimo apostola koji je ustao iz mrtvih: Ako ste suočeni sa nedaćama, danas obavezno uradite jednu stvar!

Autor:

Vesti

21.04.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svete apostole Irodiona, Agava, Rufa, Asinkrita, Flegonta i Ermija.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Behu svi od Sedamdesetorice apostola. Sve ih spominje apostol Pavle u svojim poslanicama.

Irodion beše srodnik Pavlov. Pozdravite, piše Pavle Rimljanima, Irodiona rođaka mojega (16, 11). Mnogo postrada Irodion od Jevreja kao episkop Neopatrski: biše ga štapovima po glavi, kamenjem ga udaraše po ustima, bodoše ga noževima. I kada ga ostaviše kao mrtva, ustade sveti Irodion i produži služiti apostolima. U Rimu je pomagao apostolu Petru, i bi posečen sa mnogim drugim hrišćanima onoga istoga dana kada i Petar raspet.

Sv. Agav imađaše duh proročki. U Delima Apostolskim pominju se dva njegova proročanstva. Prvo, prorekao je veliku glad po celom svetu, koja se i zbi u vreme ćesara Klaudija. I drugo, kada se srete u Kesariji s apostolom Pavlom, koji iđaše za Jerusalim, Agav uze pojas Pavlov i veza sebi i ruke i noge govoreći: tako veli Duh Sveti: čoveka kojega je ovaj pojas, ovako će ga svezati u Jerusalimu Jevreji (21, 11).

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Sv. Ruf beše episkop u Tivi Jeladskoj. I njega spominje apostol Pavle: pozdravite Rufa izabranoga u Gospodu (Rim. 16, 13). Beše episkop u Irkaniji Azijskoj.

Sv. Flegont, koji se na istom mestu spominje, beše episkop u Trakijskom gradu Maratonu. Sv. Ermija, spomenut s ostalima, beše episkop u Dalmaciji. Svi oni kao pčele Hristove raznošahu med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući mnogo radi ljubavi Hristove. Svi se preseliše u večno carstvo Hrista ljubljenoga.

Tropar (glas 3):

Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Ukoliko se život obrušio na vas, ukoliko ste prošli ovozemaljska stradanja i ukoliko vam nade ponestaje, uzdajte se u ljubav Božiju! Danas se pomolite apostolima za utehu i snagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading