VOJSKA SRBIJE POSTAJE JOŠ MOĆNIJA: Kupujemo pištolje "glok" i puškomitraljeze "minimi"

Autor: politika.rs

Vesti

22.11.2017

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Srbije (VS), u okviru modernizacije i jačanja oružanih snaga, nabavlja austrijske pištolje "glok 17" i belgijske puškomitraljeze "minimi"

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Biće dobro opremljeni: Srpski vojnici

- Broj pištolja i puškomitraljeza o kojima je reč definisan je potrebama jedinica Vojske Srbije i programskim dokumentima opremanja. Pištolj koji se nabavlja je ''glok17'' kalibra 8 mm, proizvođača ''Glok'' iz Austrije, a puškomitraljez je ''FN minimi'' kalibra 5,56 mm, proizvođača ''Herštal'' iz Belgije", navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja "Politike" u vezi sa tom nabavkom. 

List podseća da se "Projekat 1.500" odnosi na broj vojnika iz različitih jedinica VS koji su, ili će biti, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i opremom.

"Politika" navodi da su, međutim, neka pitanja ostala bez odgovora. 


- Informacije o količini koja se naručuje, koje će jedinice koristiti navedeno naoružanje, koja je vrednost nabavke i ko je dobavljač, predstavljaju poverljive podatke, budući da je reč o proceduri opremanja koja je u toku i koja je predmet programskih dokumenata opremanja stepenovanih kao ''vojna tajna - poverljivo''- navode u Ministarstvu odbrane.

Kako ističu, prilikom odlučivanja o opremanju jedinica, Ministarstvo odbrane i VS uvek se vode interesima unapređenja operativnih sposobnosti jedinica, a jedan od kriterijuma jeste i finansijska povoljnost ponude.


- U skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i postojećim internim pravilima, Ministarstvo odbrane i VS ne opremaju se neposredno sredstvima naoružanja i vojne opreme i inostranstva, već se za te potrebe angažuju komisionari pod najpovoljnijim uslovima - dodaje se u odgovoru Ministarstva.

U svakom slučaju, vojska dobija najsavremenije streljačko naoružanje, ističe "Politika" i dodaje da je "glok 17" najpopularniji službeni pištolj na svetu, a da je puškomitraljez "minimi", koji koristi metke standardnog NATO puščanog kalibra, veoma popularan među pripadnicima specijalnih jedinica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading