SKAČE CENA KVADRATA ZBOG NOVOG ZAKONA! Ko nema ovaj uređaj, platiće kaznu od 80.000 do 150.000 dinara!

Autor:

Vesti

16.04.2021

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Merači toplotne energije moraće da budu na svakom radijatoru i bojleru u novoizgrađenim stanovima. Trošak za ugradnju je u proseku 300 evra po domaćinstvu, investitori najavljuju poskupljenje kvadrata

RepublikaFoto: youtube.com/ NEVER TOO SMALL

Svaki novi stan koji se izgradi moraće da ima ugrađen merač toplotne energije na svim radijatorima i bojlerima, stoji u predlogu novog zakonskog rešenja. Na ovaj način, uz pomoć uređaja čija ugradnja će biti obavezna, meriće se količina grejanja i topla voda u stanovima. 

Svaki investitor prilikom izgradnje nove zgrade imaće ovu obavezu, a u suprotnom, slede paprene kazne od 150.000 do čak 800.000 dinara. Upravo zbog novih troškova gradnje, predviđa se da će doći novog,dodatnog skoka cene kvadrata stanova u Srbiji, kako bi se pokrila cena merača. 

ŠTA KAŽE NOVI ZAKON?

Iz Ministarstva energetike navode da su zakonom jasno precizirani energetski uslovi za investitora. To znači, u objektima u kojima postoji sistem za toplu vodu ugradiće se posebni uređaji za merenje količine toplotne energije za svaki deo zgrade i stana, kao i aparat za regulaciju toplotne energije za svako grejno telo. 

- Definisano je opremanje novih zgrada uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplotne energije objekta, uključujući i potrošnju tople vode. Ti uređaji treba da budu ugrađeni za svaki deo zgrade kao i za svako grejno telo. Ukoliko se ne ispoštuju zakonska rešenja, koja za nove zgrade važe odmah nakon stupanja na snagu zakona dok za objekte koji se detaljno energetski saniraju nakon donošenja podzakonskih akata, rok je 18 meseci od donošenja zakona, investitor će se kazniti se za prekršaj novčanom kaznom od 150.000 do 800.000 dinara - kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sve ovo doneto je jer u Srbiji 30 posto energije “izlazi kroz prozor”, čime se nanosi šteta i potrošačima i državi. Zakon ima cilj da približi evropske standarde na srpske prilike i da pokuša da spreči rasipanje energije.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan

CENE KVADRATA LETE U NEBO

Kako za Mondo kaže investitor Dragan Milićević iz Beograda, ovakva mera je razumna sa ekološkog aspekta, ali predstavlja novi trošak pri izgradnji stanova. 

- Građevinski materijal je poskupeo, i sada uz novi trošak, izgradnja stanova će biti skuplja. Zbog toga sigurno možemo da očekujemo da će cena kvarata u Srbiji ponovo porasti, kako bi se sve ovo pokrilo. Kupcu se svakako isplati da ima merače, ali nama je ugradnja veliki trošak, a ako to ne ispunimo, kazne su velike - kaže Milićević.

Prema njegovim rečima, kada se izračuna da prosečan stan ima četiri ili pet radijatora, bar jedan bojler, to znači da je potrebno šest merača samo za jedan stan u zgradi. Kada se tome dodaju instalacije koje se moraju prilagoditi novim pravilima, potrošnji i merenjima, jasno je da je to teško isplativo, kaže investitor. 

ZA STARE ZGRADE SAMO AKO JE ISPLATIVO

Svaki investitor koji gradi novu zgradu biće dužan da je opremi uređajima za regulaciju toplotne energije, mernim uređajima za svako grejno telo i tople vode. Ako detaljno energetski sanira staru zgradu, dužan je da sanira postojeću instalaciju za toplotnu energiju.

- Prema propisu koji čeka na usvajanje, država će napraviti i spisak zgrada koje zahtevaju takozvanu energetsku sanaciju i koje će, prema određenom planu, biti rekonstruisane. Izuzetak su one zgrade čije "energetsko saniranje” zbog njihovog životnog veka nije tehnički izvodljivo, jer je moguće zaštićeno kulturno dobro ili nije isplativo. U slučaju kada se detaljno energetski sanira stara zgrada investitor će je ovim uređajima opremati ukoliko je to tehnički izvodljivo i troškovno isplativo odnosno ako su ukupna predračunska izdvajanja ovih radova veća od 25 odsto vrednosti zgrade, isključujući vrednost zemljišta na kojom se nalazi - kažu u Ministarstvu.

MERAČI U PROSEKU 300 EVRA PO STANU

Troškove ugradnje opreme, koja po radijatoru iznosi oko 60 evra, takođe plaćaju sami vlasnici stanova. To znači da će stanari koji žive u stanu od 60 kvadrata morati da spreme oko 300 evra ukoliko žele da grejanje plaćaju po utrošku.

Domaćinstva koja žele da tačno znaju koliko troše struju ili gas, mogu da traže od operatora ugradnju uređaja za merenje ovih energenata koji im se isporučuju. Operator sistema je dužan da ugradi merač, ali  o trošku domaćinstva.

Da bi to učinili, potrebna je saglasnost svih stanara u zgradi i da se podnese zahtev elektranama. Na svaki radijator se ugrađuje merač potrošnje toplotne energije pomoću kojeg se reguliše temperatura i uključuju radijatori kada to hoćete. Svako plaća onoliko koliko je potrošio - kaže za Mondo električar iz firme za ugradnju merača za toplotnu energiju. 

RepublikaFoto: pixabay.com

GREJANJE PONEKAD I UPOLA JEFTINIJE

Dešavalo se da građanima koji u stanovima imaju ugrađene merače potrošnje toplotne energije za protekla dva meseca stigli su računi za grejanje upola manji. Kada nije hladno radijatori se ne ukrljučuju, dok oni koji nemaju merač plaćaju po kvadratu, čak i kada radijatori ne rade svakog dana.

Mnogi razmišljaju  o ugradnji merača kako bi trošak dugoročno bio manji, ponekad čak i upola. Ali onda vide da je to velika trenutna investicija. Budući da nije obavezna i da nema popusta ili subvencija, mnogi svake godine odlažu. Bilo bi drugačije kada bi se pokrenuo projekat gde bi se troškovi građana smanjili ili podelili, kako bismo zaista mislili i na ekologiju i na ekonomiju. Ipak, ima i onih koji se odluče, pa uštete u  proseku između 30 i 40 odsto od redovne cene grejanja - tvrde iz preduzeća. 

KO NEMA IZOLACIJU, BOLJE DA NE UGRAĐUJE MERAČ?

Ipak, da bi merač zaista doneo uštedu, stan mora da ima dobru izolaciju i stolariju. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, računi mogu čak biti i skuplji nego kod grejanja bez merača. Razlog je taj što mnoge starije zgrade troše i više nego što im se naplaćuje kroz grejanje.

Zgrade izgrađene pre 50, 60 godina nisu energetski efikasne. Zato se takvim zgradama sa lošom izolacijom ne isplati da prelaze na grejanje po utrošku - kažu iz preduzeća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading