OD LETA RAČUNI ZA STRUJU MOGU DA BUDU ZNAČAJNO MANJI! Važno obaveštenje za građane zbog promene zakona!

Autor:

Vesti

15.04.2021

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već od leta građani će moći da na svoju porodičnu kuću ili zgradu ugrade solarne panele i time smanje troškove na računu za električnu energiju

RepublikaFoto: pixabay.com
Solarni paneli

Na taj način postali bismo sami proizvođači električne energije.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do deset godina, objasnila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da svake godine pada cena panela.

- Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana - objasnila je ministarka objasnivši da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema njenim rečima, ako neko želi da instalira panele, prvo projektantska kuća mora da uradi projekat, zatim se moraju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

Mihajlović izjavila je da ne postoji nijedan razlog da se danas, a kako je istakla ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije.

Ministarka je u Skupštini Srbije, gde se raspravljalo o setu zakona iz oblasti energetike i rudarstva, istakla da isto tako nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije, ali da EPS mora da se osposobi da bude mnogo efikasniji.

Naglasila je da ovo preduzeće dugo nije gradilo nove kapacitete i da zato mora da se sada ulaže u njih.

Ukazala je međutim i na ekonomski deo izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije i navela da recimo izgradnja najmodernije termoelektrane od 600 MW košta oko 4,5 milijardi evra, a reverzibilne hidroelektrane od 600 plus 600 MW do milijardu evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading