TEMA KOJA ZANIMA VOZAČE! Svi strahuju od novog tehničlkog pregleda, EVO KOLIKO ĆE VAS KOŠTATI!

Autor: Republika

Vesti

15.04.2021

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugradnja zamenskih keramičkih katalizatora je do 200 evra i ne isplati se njihovo iznajmljivanje da bi se prošao tehnički pregled automobila, rekao je danas Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Od 5. jula važe prilikom tehničkih pregleda će važiti nova pravila

Povodom obaveze koja nastupa od 5. jula da tehnički pregled neće moći da prođu benzinski automobili koji nemaju katalizator i dizelaši sa kojih je skinut DPF filter, Marinković je u emisiji Uranak TV K1 rekao da su procene da će se ova obaveza odnositi na oko 100.000 vozila.

Marinković je rekao da ništa ne može da se uradi povodom oglasa da se iznajmljuju katalizatori za 15 evra.

- To je nefunkcionalno i ne rešava nijedan problem. Zamenski novi katalizator košta između 100 i 200 evra. Iznajmljivanjem se ništa se posebno ne uštedi, a uvek će ljudi biti u problemu ako ih policija pošalje na vanredni tehnički pregled. Ušteda iznajmljivanjem je kratkoročna, dugoročno ne postoji - rekao je on.

Rok trajanja katalizatora kod benzinaca je oko 200.000 kilometara i oni koji budu ugradili nov katalizatora treba da znaju da će im trajati do kraja trajanja vozila.

Kod dizelaša, DPF filteri se ne menja često, istakao je Marinković, jer on ima svoj ciklus pročišćenja.

Promena DPF filtera je popravka koja u servisima, dodaje je on, košta i do 500 evra.

Marinković je podsetio da se prilikom tehničkog pregleda vozači već tri godine obaveštavaju ako im izduvni sistemi automobila nisu ispravni ali da se retko odlučivao da to i popravi jer do sada nije bilo obavezno.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

On je podsetio da po pitanju kvaliteta izduvnih gasova za svaki automobil važe pravila u trenutku kada je napravljen, i naveo primer Juga koji je prvi nastao 1984. godine kome niko neće tražiti katalizator.

- Svaki automobil koji je uvezan u Srbiju posle 2014. godine prolazio je proveru tehničkih karakteristika u AMŠ. Svi su uvezeni sa katalizatorom. Ako je prešao mnogo kilometara katalizator će morati da bude zamenjen, da bi auto ispunio kriterijume i prošao tehnički pregled - rekao je on.

Objasnio je da su se ranije metalni katalizatori skidali i krali sa vozila jer su u njima bile male količine plemenitih metala.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić istakao je primer Nemačke gde se mogu voziti automobili euro 3 i nižih standarda, ali ne mogu da se prodaju jer ih je nemoguće registrovati.

On je apelovao da se više ide na svest vozača koji treba da znaju da sa viškom izduvnih gasova ugrožavaju vazduh koji dišu i oni i njihova deca.

- Podržavamn da je standard podignut na viši nivo. Da automobili u servisu budu podešeni da bi prošli tehnički pregled. Da rade na način na koji su projektovani - zaključio je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading