Ovo je dokaz da je vakcina jedini spas! BRITANSKI SOJ MNOGO VIŠE UBIJA: U Batajnici umrla devojka (32)!

Autor:

Vesti

15.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više nema dileme - novi sojevi koronavirusa više ubijaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Stopa smrtnosti pacijenata na intenzivnoj nezi sada je čak 36 odsto, pokazala je obimna studija koju je uradilo ministarstvo zdravlja u Austriji. Osim toga, udvostručila se i stopa pacijenata koji dospevaju na intenzivnu negu, pa tako sada iznosi 3,36 odsto od svih pozitivno testiranih.

Porast smrtnosti, kažu Austrijanci, jasno upućuje na opasniji, britanski soj (u vreme istraživanja koje je okončano krajem februara u toj državi nije bilo brazilskog, južnoafričkog...)

SVI NA KISEONIKU

Britanski soj koronavirusa već duže je dominantan i u Srbiji. Od 311 pacijenata u Beogradskoj areni, samo 23 nisu na kiseoniku, rekao je juče pukovnik Predrag Bogdanović, medicinski koordinator te KOVID bolnice. Najmlađi pacijent ima 21, najstariji 84, a svi su pacijenti sa obostranom upalom pluća. U poslednje vreme Arena beleži pacijente sa ozbiljnijom kliničkom slikom nego ranije.

Osim britanskog soja, istakla je dr Tanja Jovanović, virusolog i član kriznog štaba, u Srbiji nisu dokazane druge, preteće varijante virusa.

Dr Tatjana Adžić: Devojka je za 24 sata razvila sve moguće komplikacije, na kraju i duboku vensku trombozu

- Kliničari zapažaju da je došlo do porasta broja pacijenata u određenom uzrastu, pacijenti su sa težim slikama, to treba potvrditi i u laboratoriji. Brazilski soj još nije ušao u Srbiju, radimo sekveciranje virusnog genoma iz tkiva pacijenata i zasad nismo otkrili brazilski soj - rekla je Jovanovićeva.

Objašnjavajući mutacije virusa, dr Jovanović je rekla da posebno praćenje ne zahteva svaka mutacija virusa:

Foto: Srpski telegraf

- Imamo desetine hiljada varijanti, većina je bezazlena. Preteće varijante su one koje zabrinjavaju, to su britanska, južnoafrička, brazilska.

PRETI I BRAZILSKI

Da je porastao broj težih kliničkih slika, slaže i dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka KOVID bolnice u Batajnici. Ona je istakla da je sada reč o pacijentima koji neretko moraju odmah na intenzivnu negu.

Dr Tanja Jovanović: Kliničari zapažaju da je došlo do porasta broja pacijenata sa težim slikama

 

- To su mladi, zdravi ljudi koji nisu gojazni, bez komorbiditeta, a imaju neobjašnjive upale oba plućna krila i odmah moraju na intenzivno lečenje. To nas jako brine. Preminula nam je devojka od samo 32 godine koja se brzo javila lekaru, bila je zdrava, brzo je smeštena u poluintenzivnu negu, ali za manje od 24 sata se situacija toliko pogoršala da je razvila sliku tzv. belih pluća. Pacijentkinja je razvila sve moguće komplikacije, na kraju i duboku vensku trombozu cele desne noge - navela je dr Adžić Vukičević.

Grčka otvara aerodrome za državljane EU i Srbe

Grčka planira da od sledeće nedelje ukine karantin za putnike iz Evropske unije i pet drugih zemalja, među kojima je i Srbija, koji su vakcinisani ili imaju negativan rezultat na test na KOVID-19, izjavio je juče visoki vladin zvaničnik. On je rekao da će građanima iz Evropske unije i Srbije, SAD, Britanije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata biti dozvoljeno da putuju u Grčku preko aerodroma u Atini, Solunu, Iraklionu, Haniji, na Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu i dva granična prelaza.

- Postepeno ćemo ukidati ograničenja početkom sledeće nedelje uoči otvaranja 14. maja - rekao je Rojtersu zvaničnik iz ministarstva turizma koji je tražio da ne bude imenovan.

S druge strane, planirano je da sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone između Srbije i Grčke bude potpisan do kraja meseca, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona ističe da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedure kada će se to završiti.

Međutim, na pitanje da li je u Srbiju ušao brazilski soj virusa, doktorka je odgovorila da zvanično nije, ali da se po kliničkim slikama koje viđa i koje se komplikuju drugačije nego ranije može zaključiti da je ovaj soj stigao i kod nas.

- Ako tog soja ima u Evropi, nema šanse da neće biti i kod nas, a pitanje je dana ili sata kada će biti registrovan - rekla je dr Tatjana Adžić Vukičević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading