SAZNAJEMO! Krizni štab uskoro dodatno relaksira mere: Publika ubrzo na tribinama, uslov VAKCINA ILI PCR TEST!

Autor:

Vesti

10.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utakmice u svim sportovima uskoro će se odvijati uz podršku navijača na tribinama, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/Bogdan Pavlović

Prema informacijama do kojih je došao naš list, a baziraju se na diskusijama tokom sednice kriznog štaba održane u petak, razmatrana je mogućnost s kojom su se saglasili skoro svi prisutni - da se omogući prisustvo publike na fudbalskim, košarkaškim, rukometnim i drugim mečevima.

AKTUELNI TREND

O tome je, doduše, ne tako eksplicitno, nakon sastanka štaba govorio i dr Branislav Tiodorović:

- Treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv koronavirusa.

Stručnjak iz Niša je na pitanje da li bi krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja kazao da Srbija nije pusto ostrvo i da prati šta se dešava u Evropi i svetu.

Nove odluke kriznog štaba

1. Tržni centri rade od ponedeljka (ako se nastavi trend pada brojki)

2. Đaci se vraćaju na kombinovanu nastavu (onlajn, plus odlazak u školu)

On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koji imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

- Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike - kazao je Tiodorović i dodao:

- Treba videti da li se može obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani s dve doze, ali i oni koji nisu uz PCR test.

Inače, Tiodorović je saopštio da je situacija oko virusa KOVID-19 i dalje vanredna, ali da postoje poboljšanja, koja bi od ponedeljka mogla da omoguće ponovno otvaranje tržnih centara, a od 19. aprila povratak đaka u škole. Dodao je i da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije, za mesec i po može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Kako je rekao, uočava se blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva korone, uočava se i da se odnos između prijema i otpusta u KOVID bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u KOVID ambulantama.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Lončar: Rasprava o obaveznoj vakcini

Vlada Srbije bi za nekoliko dana mogla da razmatra predlog o uvođenju obavezne vakcinacije medicinskih radnika protiv koronavirusa, izjavio je u petak Rojtersu ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je objasnio da bi Srbija mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike da bi suzbila širenje virusa.

- Ne smemo da dođemo u situaciju da se medicinski radnik zarazi, a posle da se pitamo da li je ili nije bio vakcinisan - rekao je Lončar.

- Međutim, naše KOVID bolnice su i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Ali ako bi se nastavila dinamika uočena u poslednja dva-tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti popuštene. Mislim tu, pre svega, o tome da tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka, pod pretpostavkom da se tendencija nastavi. Ugostiteljski objekti s izlaskom na baštu moći će da rade, ali ostaju zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru - objasnio je epidemiolog.

LOKALNE PROCENE

Tiodorović je istakao da je i vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene o mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu kao i ranije.

Istakao je da akcenat ostaje dalje na merama i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati, od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu drugih ljudi, u razgovoru.

- U gužvi, maska je ta koja će vas zaštititi - objasnio je Tiodorović.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS

Šekler: Vakcinisani manje raznose zarazu

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je u petak da su istraživanja pokazala da vakcinisani protiv koronavirusa bitno manje prenose virus. On je rekao da nije iznenađen što ima i onih koji su primili obe doze vakcine i mesec dana kasnije se zarazili. Kako je objasnio, i sami proizvođači vakcina izneli su iz svojih kliničkih ispitivanja iz treće faze da je efikasnost manja od 100 odsto.

Šekler je istakao da je bitno da ti koji su se zarazili imaju blaže simptome i da ti ljudi nisu nikoga zarazili.

Korona je odnela još jedan mladi život.

Marija Krstev Novak (40), žena iz Aleksinca, rođena Nišlijka, voljena profesorka engleskog, preminula je od posledica koronavirusa. Predavala je u OŠ "Ljupče Nikolić" u Nišu, a najtužnije od svega jeste to što se puna nade, šireći pozitivnu energiju i iz bolničke postelje javila prijateljima na Fejsbuku 27. marta, pišući da joj najviše nedostaju zagrljaji i poljupci.

- Pozdrav, pozdrav! Ko ne nosi maske, može da dođe da se izgrlimo i izljubimo, baš mi nedostaju zagrljaji i poljupci! Sve ćemo bez maskica! I volontiranje kod ovih divnih zdravstvenih radnika je isto super - napisala je Marija na Fejsbuk profilu, uz fotografiju iz bolnice, gde se lečila od korone.

RepublikaFoto: Facebook

Kao da je znala, samo dva dana kasnije okačila je poslednji status, a njene reči trebalo bi da shvatimo kao jasnu poruku:

- Hvala, dragi ljudi, na lepim željama i pozitivnim vibracijama, zauzvrat vam želim da nikad ne dođete u ovu situaciju i samo dobro zdravlje i hrabrosti! Ako neko vreme ne odgovaram na poruke, viša sila. Želim svima beskonačnu ljubav, mir i puno sreće.

KOVID-19 je, međutim, bio jači.

Marijin suprug Zorana Novak, koji je sa njom u braku bio četiri godine, oglasio se potresnom porukom:

- Život je često tužna priča. Kažu da bolest ne bira put. Onoga dana kad nestane oblak, kad svane jutro, prvo jutro bez tebe. Biće uzalud. Volim te, anđele moj. K. ILIĆ

Vakcinisano čak pola miliona Beograđana

U zdravstvenoj stanici Umka (naselje nadomak Beograda) u petak je vakcinisan 500.000. Beograđanin. To znači da je do sada vakcinisan svaki treći, a revakcinisan svaki četvrti stanovnik glavnog grada, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska punkta za vakcinaciju u Umki.

Prema njegovim rečima, to znači da se, zajedno s onima koji imaju antitela, koji su preležali KOVID-19, polako približavamo kolektivnom imunitetu.

- To znači da se približavamo povratku na normalan život, da ćemo moći ponovo da radimo, da ćemo moći da se družimo, da ćemo živeti onako kako smo živeli pre korone - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić

Porodica Ilić, koja se jutros vakcinisala, a čiji je jedan član 500.000. vakcinisani Beograđanin, kako je rekao Vesić, dobila je nagradno putovanje za četiri osobe negde u Srbiji i dodao da će moći da ga iskoriste, naravno, kada se revakcinišu.

Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu, rekla je da je svim građanima Beograda omogućen jednak pristup vakcinaciji i to u mestu gde žive, a direktor DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici Nenad Bjelica naglasio je da je u Umki zatvoren krug obilazaka ruralnih područja.

On je naveo da su s vakcinacijom prišli svim rubnim područjima opštine Čukarica i najavio da sledeće nedelje počinje novi krug obilazaka svih ruralnih područja.

RepublikaFoto: Printscreen

Vučić zvezda u Kini

Kineski mediji objavili su da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisao upravo njihovom sinofarm vakcinom.

- Osećam se sjajno, kao da se ništa nije desilo - preneo je Čajna dejli Vučićev utisak nakon vakcinacije, a objava je imala nekoliko miliona pregleda.

Izobilje u Srbiji

Onoga što nedostaje u Austriji, u Srbiji ima u izobilju, objavila je austrijska novinarka koja se, nakon što se njen holandski kolega vakcinisao u Srbiji, odlučila da krene njegovim stopama.

- U balkanskoj zemlji nedeljama se vakcinišu ne samo domaći stanovnici već i turisti.

Potez Austrijanke je osvanuo na naslovnoj strani lista Hojte (Haute).

Novi bilans korone

Pao broj hospitalizovanih

zaraženo 3.405

(220 manje nego dan ranije)

testirano 15.532

(543 manje nego dan ranije)

umrlo 39

ukupno umrlo 5.659

na respiratoru 264

(jedan manje nego dan ranije)

hospitalizovano 7.917

(12 manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading