Odložen popis stanovništva za oktobar sledeće godine

Autor:

Vesti

07.04.2021

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim se taj popis odlaže za oktobar naredne, 2022. godine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Do pomeranja rokova, kako je obrazloženo, došlo je zbog pandemije korona virusa zbog koje održavanje popisa u oktobru ove godine ne bi bilo bezbedno i moglo bi da poveća rizik od prenošenja virusa.

Popis se pomera za 18 meseci i kako bi se aktivnosti koje prethode popisu, a to je, pored ostalog, priprema za popis, sprovele u delo tako da ne remete i ne ugrožavaju zdravlje stanovništva, popisivača i porodica kod kojih bi popisivači dolazili.


Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika. Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.

Mnoge zemlje poput Nemačke, Irske, Škotske, Rumunije su takođe odložile popis stanovništva zbog pandemije korona virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading