Korona ostavlja ozbiljne posledice: NAPADA SRCE, MIŠIĆE, NERVE, KIČMU... I kad virus prođe, organi ostaju oštećeni!

Autor: Republika

Vesti

05.04.2021

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad korona virus prođe kroz naše telo, on poremeti i kardiovaskularni sistem i regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce – kaže direktorka KBC "Bežanijska kosa"

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Zdravković

Pacijenti koji su preležali kovid-19 nekoliko nedelja kasnije dobijaju simptome poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima, osipa na koži, bolova u kičmi, glavobolje...

Kardiolog dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa“ u emisiji RTS ordinacija rekla je da se i dalje ne može predvideti ko bi mogao da doživi post-kovid sindrom i da bi mogle da se jave komplikacije na drugim organima, iako nije bilo komplikacija na plućima.

Prema njenim rečima, pacijenti ponekad dolaze sa kardiovaskularnim i gastroenterološkim problemima, kao što su kratak dah, izliv na srcu i lupanje srca.

Mi smo imali nekoliko slučajeva kada je rađena koronarografija sa sumnjom na akutni infarkt, a potpuno su normalni krvni sudovi – rekla je dr Zdravković.

- Radi se o takozvanoj mimikriji, da umesto infarkta postoji srčana korona i onda dolazi do spazma krvnog suda i mi imamo sliku akutnog infarkta, a pacijent nema akutni infarkt, ali to ne znači da je njegovo srce zdravo. Nije zdravo, jer je napadnuto koronom.

Dr Zdravković je ukazala na podatak koji je objavila jedna profesorka iz Nemačke, da 92 procenta osoba koje imaju kardiovaskularne tegobe imaju zahvaćenost srčanog mišića po tipu korona miokardita.

- To znači, po tipu, kao što su ranije ljudi pričali 'ja imam koksaki i napao mi je srce', e to je sada korona, samo što je ona mnogo gora od koksakija. Ona pravi edem, otok određenog dela srčanog mišića koji je tog trenutka toliko mali da ne može da se vidi na ultrazvuku, ali je aritmogen i daje taj poremećaj srčanog ritma – istakla je dr Zdravković.

Ona je objasnila da je uglavnom reč o zdravim ljudima koji nisu navikli da deo srca kod njih ispada iz funkcije i da osećaju da se nešto dešava.

Najvažnije je da miruju i da primenjuju terapiju koju je dao kardiolog. Pored toga, potrebno je da piju vitamine C i D, kao i cink i selen koji direktno blokiraju vezivanje korona virusa za srčanu ćeliju – objasnila je dr Zdravković i dodala da nije loše da se cink i selen piju i preventivno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading