SRPSKE ŠKOLE U RUSIJI OD SEPTEMBRA! Gujon: Kada je jezik tu - onda je i identitet tu!

Autor:

Vesti

02.04.2021

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dopunske škole srpskog jezika, koje će pohađati srpska deca koja žive u Rusiji, trebalo bi da počnu sa radom od septembra u tri ruska grada - Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju, rekao je danas Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug
Arno Gujon

Gujon, koji je sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova u šestodnevnoj poseti Rusiji, rekao je za Sputnjik da su takve škole u Rusiji postojale do pre dve decenije, a sada se ponovo pojavila potreba za tim.

- Bez jezika nema identiteta i identitet se gubi zbog neznanja jezika. Te veze su veoma bitne i to ne samo zbog porodice. Videli smo u nekim zemljama da neka deca ne znaju srpski jezik i ne mogu da razgovaraju sa bakom i dedom. To je zaista tužno. Ako posmatramo na duge staze, onda se gubi i ta veza i nit sa Srbijom. Kada je jezik tu - onda je i identitet tu, onda postoji i želja za obilaskom Srbije, a ponekad i za povratkom u Srbiju - izjavio je Gujon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio otvaranje srpske škole u Moskvi u oktobru 2018. godine, kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading