Svi radnici "Goše" dobili otkaz, zabranjen im ulazak u fabriku

Autor: Beta, Republika

Vesti

21.11.2017

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke započeće sledeće nedelje proteste pred zgradom Predsedništva Srbije zbog uvođenja stečaja u tu firmu i otkaza koji su dobili svi zaposleni, rekao je danas član Odbora poverilaca radnika Milan Vujičić.

RepublikaFoto: Tanjug
Radnici Goše

On je agenciji Beta kazao da radnici nezadovoljstvo zbog uvođenja stečaja u tu firmu neće iskazivati pred Vladom Srbije zato što "znaju ko kroji politiku i donosi odluke".

Stečaj "Goše", uveden 16. novembra, pokrenula je beogradska firma "AA kapital konsalting" 2017. zbog potraživanja 400.000 evra.


- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je fabriku krajem aprila kada su radnici protestovali zbog neisplaćnih plata i obećao da će doći 5. maja, ali nije došao, niti odgovorio na 30-40 mejlova koje smo mu poslali, a ni Vlada Srbije kojoj je upućeno stotinu mejlova - rekao je Vujičić.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Radnici "Goše" ostali bez posla

Uvodenje stečaja je, prema njegovim rečima, "neko namontirao" jer je nekoliko dana pre ročišta za stečaj smenjen dotadašnji direktor i na njegovo mesto postavljen Radiša Savić.


Novi direktor je, kako je rekao Vujičić, na ročištu otkazao punomoćje advokatima koje je angažovao prethodni direktor rečima da mu ne trebaju, a na pitanje sudije da li se slaže sa uvođenjem stečaja ćutao je, a sudija je konstatovala da se slaže i uveden je stečaj.

- Mislim da smo svetski rekorderi po brzini uvođenja stečaja. Vlada Srbije se angažovala da pomogne "Agrokorovim" firmama da ne odu u stečaj iako je privatna firma kao i "Goša" jer tamo radi na hiljade radnika, pa je opasno ako izađu na ulicu, a u "Goši" je 320 zaposlenih - rekao je Vujičić.  

Radnici "Goše" dobili su otkaze i zabranjen im je ulazak u fabriku, osim da pokupe lične stvari.

RepublikaFoto: Tanjug
Zabranjen im ulazak u fabriku

Za stečajnog upravnika tog preduzeća iz Smederevske Palanke imenovan je Aca Micić iz Žagubice, a prvo poverilačko ročište je zakazano za 27. decembar.


"Goša" je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme "ŽOS Trnava", koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu "ŽOS Zvolen" kad je tu fabriku prodala kiparskom "Lisnartu".

Firma "AA konsalting kapital" osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od "ŽOS Zvolena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading