UNIŠTENJE KULTURE I TRADICIJE: Umesto o Mocartu i Betovenu, studenti će učiti o pesmama Due Lipe!

Autor:

Vesti

30.03.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volfgang Amadeus Mocart - smrtna kazna! Ludvig van Betoven - smrtna kazna! Sunđer Bob - smrtna kazna!

RepublikaFoto: printscreen/instagram
Dua Lipa

Ne, nije rubrika verovali ili ne, već tekst o onome što se upravo dešava po diktatu kreatora nove istorije i histerije koja je zavladala planetom, pre svega, od pojave pokreta Crni životi su važni (Black lives matter).

Kako piše britanski Telegraf, pozivajući se na interna dokumenta čuvenog univerziteta Oksford, trenutni repertoar na studijama klasične muzike ove ustanove kritikovan je jer se (pazite sad) "fokusira na belačku evropsku muziku iz perioda ropstva", pa su pojedini studenti, koji ne pripadaju beloj populaciji, zbog toga frustrirani. Zato će, tvrdi Telegraf, muzika Mocarta i Betovena "dobiti manje pažnje u novom dekolonizovanom nastavnom planu". Umesto klasika, prazninu će popuniti dostignuća savremene pop muzike, među kojima i pesme Due Lipe, pevačice albanskog porekla.

Na Oksfordu se kao problematični navode i sviranje klavira i klavijatura ili dirigovanje orkestrom. Oni će postati opcioni predmeti jer se "repertoar na koji se oslanjaju bazira na evropskoj muzici, što studentima druge boje kože uzrokuje veliku uznemirenost". Čak je i učenje notnog sistema, koji je nastao tokom 17. i 18. veka, ocenjeno kao kolonijalistički reprezentativni sistem, koji je okarakterisan kao šamar u lice nekim studentima?!

Progonjeni likovi

RepublikaFoto: youtube.com/WB Kids
Tom i Džeri

- Pepe le Tvor je proglašen siledžijom zbog napadnog ponašanja prema mački

- Slonče Dambo je rasista zbog grupe vrana čiji su glasovi "stereotip glasova crnaca"

- Petar Pan je nasilnik i rasista jer Indijance zove crvenokošcima

- Tom i Džeri podstiču agresivno ponašanje

- Sijamske mačke u crtanom filmu "Maza i Lunja" su "ogledalo antiazijskog stereotipa"

- Tajm je proglasio Mašu i medveda ruskom propagandom

- Brzi Gonzales optužen je za rasizam prema Latinoamerikancima i Meksikancima

Na stubu srama našao se i siroti crtani junak Sunđer Bob. Najmanje dve epizode popularnog crtanog filma uklonjene su sa striming servisa Paramaunt plus zbog, kako je navedeno, neprimerenog sadržaja. Uklonjena je epizoda krađe gaćica iz 2002, ali i epizoda "Kraba u karantinu" iz 2019, u kojoj je Keba Kraba u karatinu zbog slučaja račjeg gripa, što je, zaboga, previše slično pandemiji koronavirusa.

Violeta Lukić, profesorka muzičke kulture u osnovnoj školi u Kragujevcu, zgranuta je ovakvim stavom.

- Ovo je potpuni apsurd jer su mnogobrojna istraživanja u Americi dokazala blagodet Mocartove muzike. Studije su pokazale da bi hirurzi trebalo da slušaju Mocarta, Baha i Betovena dok rade u operacionim salama pošto ih to čini preciznijim i bržim - rekla nam je profesorka Lukić i naglasila da je smešno dovoditi Mocarta i Betovena u vezu sa kolonijalizmom.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milica Đurđević

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici smatra da je ovo vek obračuna sa porodicom, kulturom, verom, tradicijom. Time se, kaže, ruši ceo koncept društva.

- Stvara se nekakva nova normalnost, u kojoj ne postoje otac i majka, već roditelj jedan i dva. Promena svesti budućim generacijama je eksperiment nad decom. Zato se plasiraju nakaradni sadržaji u udžbenicima i crtanim filmovima. Zapadne kolonijalne sile peru svoju savest preko Petra Pana i Pepe le Tvora. Britanci su počinili prvi genocid u svetu nad Indijancima, prvo etničko čišćenje nad Jevrejima u 13. veku. Za to nisu krivi Betoven i Mocart, nego njihova imperijalna logika. S druge strane, šta je Dua Lipa nego simbol "velike Albanije", projekta koji je nastao kao direktna posledica britanskog uplitanja na Balkanu - ističe Milica Đurđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miodrag iz Peći

30.03.2021 10:23

Sami su krivi. Čuveni Luis Hamilton šampion formule 1 i inače borac za ljudska prava koji je čuvenu Mercedesovu "Srebrnu Strelu " ofarbao u crno nije motivisao ni jednog crnca da se bavi auto-moto sportom dok npr. Skadinavci, Španci, Nemci, Brazilci, Italijani, Rusi pa i Japanci već za vreme svog trkačkog veka iznjedre naslednika.