ISPOVEST DR ANE GLIGIĆ NAKON 17 DANA U BOLNICI: Korona bi me ubila da nisam VAKCINISANA

Autor:

Vesti

25.03.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nisam primila vakcinu protiv korone, ko zna šta bi bilo sa mnom, verovatno bih umrla.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Gligić prima vakcinu

Ovim rečima, virusolog Ana Gligić (86) počinje ispovest za Srpski telegraf nakon izlaska iz bolnice i pobede virusa KOVID-19.

Svetski priznata naučnica koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja variolu veru sada je pobedila i koronu. Posle 17 dana provedenih u KBC "Dragiša Mišović", od kojih je 13 dana bila na kiseoničkoj podršci, konačno može normalno da diše.

- Oporavljam se polako i osećam se bolje iz dana u dan. Imam posledice posle preležane korone, usporena sam, zamaram sam, ali uspela sam da se izvučem - rekla nam je dobro raspoložena dr Gligić.

NEKOLIKO SNIMANJA

Kako otkriva, 24. februara je primila drugu dozu kineske vakcine. Međutim, ispostavilo se da je virus pokupila između dve doze, i to u sopstvenoj kući. Misli da se to desilo na prozoru kuće, ispod kojeg se okupljaju tinejdžeri.

- Sećam se, bio je ponedeljak, bilo mi je baš loše. Toliko sam kašljala da nisam mogla da dođem do vazduha i normalno udahnem vazduh. Bila sam u šoku kada su mi posle prvog testiranja rekli da sam pozitivna na koronu jer faktički skoro da i nisam izlazila iz kuće. Dijagnoza je potvrđena i na Infektivnoj klinici i, uprkos mom protivljenju, smestili su me u KBC "Dragiša Mišović".

Sve drugarice bolje prošle

Dr Gligić objašnjava kako se zarazila:

- Sumnjam, mada ne mogu to i da tvrdim, da sam se zarazila u svom domu. Naime, moja kuća je preko puta 12. beogradske gimnazije i deca se okupljaju bukvalno ispod mog prozora, pa verujem da sam tako i pokupila virus. Zašto ovo kažem? Sve moje drugarice s kojima se družim primile su obe vakcine, sve su dobro prošle, nijedna nije obolela, jedino se kod mene zakomplikovalo.

Posle više snimanja pluća i skenera, kao i analize krvi, ustanovljeno je da ima blaži oblik upale pluća i sve simptome KOVID-19.

- Kašalj me je ubijao, pa su me stavili na kiseoničku potporu. Dva dana je bilo baš kritično, mislila sam da ću umreti. Imala sam problem sa drhtanjem ruku. Uzmem kašiku u ruku, a ne mogu da potrefim usta, pa su me hranile medicinske sestre. Moram da naglasim da sam bila prijatno iznenađena sa koliko brige i pažnje lekari i medicinsko osoblje vode brigu o svakom pacijentu. Oni bukvalno bdiju nad bolesnicima, ne možete ni da se pomerite, a da oni to ne primete i reaguju. Toliko su posvećeni i požrtvovani, rade svoj posao bez ikakvog gunđanja. Radi se kao u košnici, tačno se zna ko i šta radi, zaista sam bila impresionirana.

AUTOIMUNA BOLEST

Na naše pitanje da li sumnja da joj se stanje zakomplikovalo, možda, zbog vakcine koju je primila dr Gligić kategorički tvrdi da joj je cepivo spaslo život.

- Znate, ja imam mnogo godina, one su presudne u ovoj bolesti. Imuni sistem ne reaguje brzo. Pazite, da sam imala zdrav imuni sistem, a bolujem od autoimune bolesti, o kojoj ne želim da pričam, vakcinacija bi me sigurno zaštitila od korone. Već nakon prve vakcine, posle koje nisam imala nikakve nuspojave, telo je počelo da se priprema za eventualan kontakt s virusom. Kada sam i pokupila KOVID, organizam je donekle već bio spreman. Da sam imala još bar četiri dana posle revakcinacije, sigurno bih dobila antitela i ne bih se zarazila, ali eto, sudbina valjda. Verujem da me je vakcina spasla od ozbiljne upale pluća, a tada ko zna šta bi bilo sa mnom i da li bih preživela - zaključila je dr Ana Gligić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Srđa Janković: Neprimereno sad pričati o otvaranju kafića

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković izjavio je juče da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, da su bolnice prepune i da je neprimereno diskutovati o otvaranju kafića. Situacija, prema njegovim rečima, mora prvo da se smiri, pa da se onda govori o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Janković je rekao da će eventualno otvaranje kafića i tržnih centara tek biti razmatrano, zavisno od epidemiološke situacije.

Dan ranije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će u ponedeljak tražiti da štab donese odluku o otvaranju kafića i restorana.

Još 228 više u bolnici

zaraženo 5.226

(71 manje nego dan ranije)

testirano 17.530

(154 manje nego dan ranije)

umrlo 36

ukupno umrlo 5.075

na respiratoru 242

(jedan manje nego dan ranije)

hospitalizovano 6.577

(228 više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading