Direktor Unicefa: Smanjena smrtnost dece u Srbiji, siromaštvo problem

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2017

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorođenčadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo, povodom Svetskog dana deteta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Kujundžić

Svako treće dete u riziku od siromaštva Pre 67 godina, Ujedinjene nacije ustanovile su 20. novembar kao Svetski dan deteta. Na isti dan 1959. godine doneta je Deklaracija o pravima deteta, a 1989. Konvencija o pravima detata Ujedinjenih nacija Širom sveta, ovaj datum obeležava se kao dan u kojem se ukazuje na obavezu svih da rade u korist dobrobiti dece.

- Dvadeset posto dece mlade od tri godine ne ide na vakcinaciju, 50 odsto dece ispod tri godine ne ide u vrtic, a kod najsiromašnijih slojeva društva, tek devet odsto dece ide u vrtić. Imate i nasilje nad decom - jedno od četiri dece starosti do dve godine se fizički kažnjava - rekao je Sen-Lo za televizju N1.

Prema podacima Unicefa, u Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a cak 30,2 posto dece živi na liniji siromaštva. Dvadeset procenata dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlade od pet godina nema adekvatnu ishranu. Prema tim podacima, 50 odsto dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće.

Direktor Unicefa kaže da su u Srbiji vidljivi napori da se situacija poboljša.

- Vlada Srbije uspostavlja sisteme propisa, ulaže u obrazovanje, u vrtiće, kao i u osnovno i srednje obrazovanje, gde pokušava da poboljša kvalitet nastave - kaže Sen-Lo i dodaje da mediji igraju važnu ulogu u širenju tih vrednosti.

Svako treće dete u riziku od siromaštva

On je dodao da je svako treće dete u Srbiji u riziku od siromaštva.

- Obrazovanje je ključno za razvoj svakog društva. Dokaz za to je da su sva istraživanja do sada pokazala da model obrazovanja može da razbije ciklus siromaštva - rekao je direktor Unicefa u Srbiji.

- Zbog toga Unicef u saradnji sa Vladom Srbije se složio da između 2016. i 2020. ima program za inkluzivno obrazovanje, koje će biti kvalitetno - rekao je Sen-Lo. Promeniće se nastavni plan i program kako bi se učenje vršilo po kompetenciji, a deca će moći da pohađaju dualno obrazovanje u srednjim školama, da bi mogla a se spreme za tržište rada.

Govoreći o statusu dece u svetu, Sen-Lo kaže da situacija "nije sjajna" i da se situacija pogoršala u odnosu na pre 20 godina.

- Dvadeset godina posle usvajanja Konvencije o pravima deteta, u sedam zemalja imamo decu koja umiru pre 19. godine, a to su zemlje u kojima se ratuje, poput Sirije i Libije, u 14 zemalja imamo u opadanju obrazovanje dece, dok je u 21 zemlji siromaštvo u porastu, u nekima čak i dvostruko više, uglavnom u zemljama podsaharske Afrike - rekao je Sen-Lo i dodao da manje devojčica pohađa školu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading