Stevanović: Epidemija malih boginja pod kontrolom

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2017

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS smešteno je osam pacijenata obolelih od malih boginja, a kod kojih su se javile komplikacije - zapalenje pluća, kaže direktor Klinike Goran Stevanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jedna pacijentkinja je, kako kaže, smeštena u intenzivnoj nezi iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli smešteni na odeljenjima

On je naglasio da male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti, da se može očekivati veći broj obolelih, ali ističe da je epidemija u ovom trenutku pod kontolom.

Jedna pacijentkinja je, kako kaže, smeštena u intenzivnoj nezi iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli smešteni na odeljenjima.

"Radi se samo o težoj formi upale pluća kod pacijentkinje koja već ima neke ranije faktore rizika. Smeštena je više iz preventivnih razloga u jedinici intezivne nege da bi moglo da se na vreme odreaguje ako bi nastavile stvari da se komlikuju, ali za sada je njeno stanje sasvim stabilno", objasnio je Stevanović.

On je ukazao da među pacijentima ima medicinskih radnika, da se može očekivati povećan broj obolelih, ali da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom.

- U slucaju da bude veci broj obolelih sistem je u popunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip. Sistem se prilagođava, sve službe koje su uključene u ovu priču su spremne i mogu da reaguju - zakljucio je Stevanović.


Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je registrovano 165 obolelih od malih boginja, najmladi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading