ZAKLJUČAVANJE DO KRAJA MESECA?! Doktor Tiodorović: Mere se moraju produžiti!

Autor: Republika

Vesti

19.03.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bismo postigli efekat i imali rezultat potrebno je najmanje dve nedelje, tako da ćemo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba tražiti produžetak mera do 29. marta, znači još nedelju dana. To je neophodno da bi se nakon tog perioda osetio lagani pad, što je ujedno i deo prirodnog procesa, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović govoreći o merama koje nas čekaju od podedeljka.

RepublikaFoto: prinrscreen/tv pink
Doktor Tiodorović

Profesor Tiodorović ističe da se nalazimo u kampanji za vakcinaciju, u okviru koje je najvažnije da se sve mere koje su donete moraju poštovati bez presedana. Na pitanje da li smatra da bi vakcinisanim građanima trebalo dati neka veća prava, profesor kaže da je neophodno poštovati zakon, da ljude ne možemo da delimo, ali onaj ko se vakcinisao treba da ima neke pogodnosti, baš kao što su putovanja.

Dakle, do ponedeljka, u 6 časova zatvoreni su svi ugostiteljski objekti - kafići, restorani, barovi, tržni centri, prodavnice, osim trgovina prehrambene delatnosti, kao i pumpi i apoteka. Ne rade ni bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport...

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Takođe, šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Kako je epidemiolog objasnio, mere koje važe do ponedeljka, najverovatnije će biti produžene da bismo postigli neophodni efekat, a cilj je suzbijanje širenja virusa i pad broja obolelih. Takođe, dodaje, imunizacija je u toku, a statistika joj nikako ne ide korist.

Da li će mere biti produžene ili će doći i do modifikovanih varijanti za neke uslužne delatnosti, ostaje nam da vidimo.

- Naš predlog će biti da mere koje imamo do sada budu na snazi do 29. marta, a šta će biti videćemo. Mi u ovom trenutku moramo sve svesti na ono neophodno, a to su hrana, lekovi, gorivo, kako bismo sačuvali živote ljudi, jer bez zdravlja i ljudi nema ni ekonomije. Generalno, svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo dobro da ovih nekoliko dana pooštrenih mera nije rešenje i da nećemo imati rezultat posle, već da je potrebno produžiti - objašnjava profesor Tiodorović.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Krizni štab

Mere zatvaranja, inače, ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

- Ako je u skladu sa kampanjom vakcinisanja i zakonom, u smislu pozvati ljude da koriste sve blagodeti normalnog života, da, jer ja sam za poštovanje ljudskih prava. Ne možemo mi deliti ljude na ove i one, ali zašto neko ko se vakcinisao ne bi to koristio za putovanje ili bilo šta drugo što mu donosi vakcinacija. Vakcinacijom najpre štitimo sebe u pogledu zdravlja, a onda i druge ljude oko sebe, i na kraju što pre dođemo do kolektivnog imuniteta, pre ćemo se vratiti normalnom životu i funkcionisanju - kaže profesor Tiodorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading