IMAMO ŠAMPIONA: Baka od 108 godina iz Trgovišta PRELEŽALA koronu!

Autor: Republika

Vesti

17.03.2021

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starica Đurđa Stojković (108) verovatno je najstarija stanovnica Srbije koja je uprkos lošem zdravstvenom stanju uspela da pobedi korona virus.

RepublikaFoto: Tanjug
Kovid bolnica (Ilustracija)

Živi sa sinom, snajom i brojnim unucima i praunucima u trošnoj kućici u planinskoj mahali Rupica u selu Radovnica nadomak Trgovišta.

Doktor Novica Živanović, koji je direktor Doma zdravlja u Trgovištu kaže za "Novosti" da je srećan što je baka koja je imala lakšu kliničku sliku uspela da pobedi virus koji je odneo mnoge živote u ovoj maloj opštini na jugu Srbije.

- Sin i snaja su bili pozitivni. Kada je kod članova porodice potvrđen virus testirali smo baku i 4. decembra je kod nje potvrđen COVID 19. Imala je temperaturu i davali smo joj terapiju intravenozno – započinje priču doktor Živanović.

Baka je dementna, nepokretna, mršava ima bolesno srce, nagoveštaje da je imala šlog u poslednjih par godina.

- Jedna kompleksna situacija i težak pacijent koji nije izmeštan iz kuće, već smo je pratili i lečeli tako što smo je posećivali. Ukućani su primali terapiju duže od nje , ona je na sreću uspela uz malu medicinsku pomoć da izađe iz bolesti. Oporavila se potpuno i s obzirom na sve okolnosti ona je sada stabilno - kaže doktor Živanović.

Za njega i njegove kolege krštenica koju baka ima i koja svedoči o njenim godinama je razlog za sreću jer i ovu opštinu je ovaj virus "pokosio“.

- Bitka za svaki život i za svakog pacijenta traje neprestano. Mnogo smo svi srećni što je baka Đurđa pokazala da je sve moguće i mi je smatramo našim medicinskim fenomenom – priča dr Živanović.

NJenu porodicu nismo uspeli da kontaktiramo pošto se do kuće u ovoj mahali dolazi samo terenskim vozilom. Predsednica opštine MilJana Zlatković kaže da je baka korisnica socijalne pomoći i da prima kućnu negu.

- Ovih dana posetićemo baku i odneti porodici pomoć u vidu hrane i garderobe. Ona je naša najstarija stanovnica koja je uprkos svemu uspela da pobedi bolest iako je zbog zdravstvenog stanja i nije bila svesna.

Inače u ovom kraju po brojnim mahalama ima dosta sredovečnih ljudi koji su na pragu stote godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading