PREKRŠEN UGOVOR SA ZAVODOM ZA UDŽBENIKE: Na sajtu fondacije koja nudi besplatne udžbenike sve manje knjiga!

Autor:

Vesti

17.03.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno, osim engleskog, nedostaju skoro svi udžbenici za četvrti razred. U svim udžbeničkim kompletima od petog do osmog razreda nedostaju udžbenici za srpski jezik, matematiku, geografiju i istoriju

Foto: ST/N. PANČIĆ

Profesor Aleksandar Kavčić prekršio je ugovor koji je potpisao sa Zavodom za udžbenike. Iako je ideja o besplatnim knjigama za učenike osnovnih škola zvučala veoma dobro, roditelji su, na kraju, ipak ostali iznevereni, pa u ovom slučaju za njih važi ona narodna "obećanje ludom radovanje".

Ugovor koji je Fondacija "Alek Kavčić" potpisala sa ovom državnom institucijom podrazumevao je da Zavod pored prodaje štampanih izdanja, što je predmet ugovora, ustupa sadržaj navedenih udžbenika Fondaciji u PDF formatu, u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje.

Kako se profesor Kavčić oglušuo o ugovor sa zavodom, roditelji i učenici koji su se uzdali u besplatne udžbenike biće razočarani jer će malo šta moći da preuzmu sa sajta Besplatnabiblioteka.com.

Foto: Tanjug
Aleksandar Kavčić

STRANI JEZICI

Mada profesor Kavčić najavljuje da je 60% potrebnih udžbenika već objavljeno i dostupno za upotrebu, istina je malo drugačija. Sudeći po broju PDF verzija udžbenika, na sajtu Fondacije ih je iz dana u dan sve manje. Sve u svemu, od besplatnih knjiga nema ništa - prazna priča.

Prema važećem Planu udžbenika, koji propisuje obavezne nastavne predmete u određenom ciklusu obrazovanja, u petom razredu predviđeno je 11 predmeta, dok se sa sajta Fondacije mogu preuzeti samo udžbenici iz tehničkog obrazovanja i engleskog jezika.

Iako je profesor Kavčić više puta isticao kako najmanje udžbenika ima za strane jezike, njih zapravo ima za skoro svaki razred, dok se udžbenici za srpski jezik mogu sa sajta preuzeti samo za prvi, drugi i treći razred. Važno je napomenuti i da udžbenici koji su dostupni za strane jezike nemaju svoju svrhu ukoliko se upotrebljavaju bez pratećih kompakt-diskova, koje Fondacija nema u ponudi.

Kavčić sarađuje sa izdavačima koji do sada nisu uspeli da steknu poverenje učenika i nastavnika

Obmanama ovde nije kraj, pa ukoliko roditelji pokušaju, na primer, da sačuvaju čitanku za neki od nižih razreda, to neće moći jer se taj udžbenik ne može sačuvati, već samo poručiti. Prilikom praćenja koraka za narudžbinu, dolazi se do informacije da udžbenik postoji dostupan na sajtu za prelistavanje, ali to, naravno, nije istina.

NIJE SJAJNO

Ni situacija sa izdavačima, čiji se PDF udžbenika nalazi na sajtu Fondacije, nije sjajna budući da su udžbenici Zavoda za udžbenike povučeni zbog kršenja autorskih prava, o čemu se već pisalo. Trenutno su u ponudi dve izdavačke kuće koje do sada nisu uspele da steknu poverenje učenika i nastavnika, pa su, stoga, dosad retko i korišćene.

Nakon brojnih nedoumica i raskoraka između onoga što profesor Kavčić mesecima obećava i onoga što se nalazi na sajtu nameće se logično pitanje, da li će korisnici, onemogućeni da prvo vide ono što žele da kupe tako, zapravo, kupovati mačku u džaku?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading