BIVŠI ŠEF KABINETA PREMIJERA PRVI PUT GOVORI O ĐINĐIĆU: Zoran je Legiji 5. oktobra ponudio svoj život, a on mu je rekao doći ću po tebe kasnije!

Autor: Republika

Vesti

12.03.2021

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siniša Nikolić, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića, prvi put je danas otkrio šta se dešavalo u zgradi Vlade Srbije nakon što su tačno pre 18 godina odjeknuli smrtonosni hici.

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva
Siniša Nikolić

 - Stajao sam pored njegovog stola i čekao da uđe. Došao sam sa nekog sajma investicija i hteo sam da mu kažem šta sam video. Trebalo je da se vidimo u 12 sati. Ćaskao sam sa sekretaricom Bilajnom kad smo začuli pucnje. Tačno smo znali o čemu se radi. Dva teška pucnja velikog kalibra. Zatresla su se okna prozora. Od tada počinje vanredno stanje. Momci iz obezbeđenja su počeli da trče po zgradi i naređuju nam da legnemo na pod. Neke devojke su ležale i plakale. Posle nekoliko trenutaka sam ustao i krenuo ka dvorištu i sa vrha stepenica sam video kako leži dole. I kad su ga odvezli u bolnicu bili smo uvereni da će preživeti jer je imao veliku energiju - rekao je Nikolić.

Jedan od najbližih saradnika tragično nastradalog premijera Srbije prisetio se i tajnog noćnog susreta Đinđića i Milorada Ulemeka Legije za vreme petooktobarskih demonstracija.

- Nisam bio prisutan prilikom tog susreta, ali mi je Zoran pričao o tome. To je bio preloman trenutak kad je trebalo da se odluči da li će snage koje je predvodio Legija napasti demonstrante. Zoran je trebalo da ga prevede na svoju stranu - rekao je Nikolić.

Đinđić je navodno tokom susreta upitao Legiju da li može da menja vlastiti život za živote demonstranata, a komandant JSO mu je odgovorio da njegova jedinica neće intervenisati, ali da će po njega "doći kasnije".

- Dogovor njih dvojice je doveo do toga da tranzicija bude mirna. Taj čovek je nažalost tri godine kasnije došao po Zoranov život - rekao je Nikolić.

Foto: printscreen/TV Prva
Nikolić prvi put govori o ubijenom premijeru
Zoran je bio kao naizmenična struja

Nekadašnji šef premijerovog kabineta je rekao da je Đinđić posedovao neverovatnu pokretačku energiju.

- Jako je brzo živeo, bio je prava naizmenična struja kad se uhvatite za njega, nešto date, ali odmah i širite dalje. Bio je generator i oko njega se širila energija na sve strane. Za njega su pričali da je emotivno siromašan i da ne pokazuje emocije prema porodici i saradnicima, ali je bilo upravo suprotno. Jednom ga je na ulici zaustavila neka žena i zamolila da joj pomogne oko nekog problema. Rekao mi je da zapišem i svaki dan me je zvao da pita šta sam uradio sa tom ženom. Pomagao je svuda gde je mogao da pomogne - ispričao je Nikolić.

Nije dozvolio da SPO prvi cirkus od podizanje orla

Đinđić prema Nikolićevim rečima nije dozvolio da SPO politizuje podizanje orla na Stari dvor. 

- Podizanje orla je zapravo bila tajna zaverenička akcija. Zoran nije želeo da SPO napravi cirkus od toga i dao nam je zadatak da orla teškog 400 kilograma postavimo preko noći na 30 metara visine, a da niko ne zna, pogotovo ne naš koalicioni partner - rekao je Nikolić.

Koalicioni partneri su blago rečeno bili šokirani tim potezom i to je prema njegovim rečima bio početak razlaza Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

- Predsednik Izvršnog odbora Spasoje Krunić je tražio čašu vode kad je došao na posao i video orla koga je trebalo da podigne njegov stranački lider Drašković - prisetio se Nikolić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ratko

12.03.2021 11:30

Jel to onaj Nikolić koji je u vreme žutih bio na čelu Direkcije za građevinsko zemljište?