BEOGRAD UVODI VEĆE KAZNE ZA VLASNIKE VOZILA! Dobro gledajte gde i kako ćete da se parkirate!

Autor: Republika.rs

Vesti

12.03.2021

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik vozila koji u roku od osam dana ne dostavi potpune i tačne podatke JKP "Parking servisu" o identitetu vozača koji je nepropisno parkirao njegovo vozilo, biće kažnjen sa 25.000 dinara.

RepublikaFoto: Photo by Kaboompics .com from Pexels
Foto: Ilustracija

Grad bi ovo odluku trebalo da usvoji na sednici Skupštine grada koja će se održati danas u Sava centru. Ujedno, izmenom statuta ovog preduzeća, omogućava se da sistem za kontrolu parkiranja ustupe i drugim lokalnim samoupravama u zemlji.


Sekretarijat za poslove komunalne milicije podneo je inicijativu Gradu da se izmeni Odluka o javnim parkiralištima. To znači da će se za nepotpune i netačne informacije vlasnik vozila zatečenog u prekršaju kazniti sa 25.000 dinara, iako je učinjen prekršaj od, na primer, 5.000 dinara. Za pravna lica, ta kazna je sada 100.000 dinara.

Naime, do sada je, u slučaju da vlasniku vozila stigne kazna za prekršaj koji nije učinio on, već neko ko je tog trenutka vozio njegov automobil, vlasnik bio obavezan da dostavi tačne podatke o vozaču koji je bio za volanom u vreme kada je prekršaj učinjen. Taj dokaz je pisana izjava overena kod notara da je određena osoba upravljala vozilom. Ako to ne učini, vlasnik automobila kažnjavan je u iznosu u kome je bila izrečena kazna. Ukoliko se onaj ko je pozajmio vozilo, na primer, parkirao na trotoaru, kazna je 5.000 dinara, pa je u istom iznosu bio kažnjen i vlasnik vozila ako dostavi lažne podatke.

Izmenom odluke, sada će se kazniti sa 25.000 dinara vlasnik vozila ukoliko on nije izvršio zabranjenu radnju, a ne dostavi u roku od osam dana tačne podatke o identitetu vozača i dokaz da je ta osoba upravljala vozilom.

Kao i do sada, vlasnik vozila, koji nije napravio prekršaj, može platiti polovinu novčane kazne za nepropisno parkiranje koja mu je stigla, ako prihvati odgovornost.

Prekršaj se odnosi na nepropisno parkiranje, u slučaju kada je istekla registracija vozila ili tablice nisu postavljene na pravi način, kao i kada je ostavljano havarisano vozilo.

Ujedno, dopunjava se i statut JKP "Parking servis" kojim se uvodi kontrola korišćenja opštih parkirališta elektronskim putem uz pomoć primene informacionih tehnologija.

Ovim se daje mogućnost "Parking servisu" da trećim licima u zemlji i inostranstvu omogući korišćenje njihovih tehnologija. Tako bi "Oko sokolovo" uskoro moglo da se pojavi i na ulicama drugih gradova u Srbiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading