SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA: Sveti Porfirije će vam dati hrabrost ako mu se pomolite ovim rečima!

Autor:

Vesti

11.03.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Porfirija, episkopa Gaskog.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Porfirije je rođen u Solunu, u bogatoj porodici. Svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, potom je napustio dom i otišao u Misirsku pustinju.

Pod rukovodstvom duhovnika mladi Porfirije se tu zamonaši i provede pet godina. Onda poseti Svetu Zemlju u društvu sa svojim vernim drugom, inokom Markom. Blizu Jerusalima podvizavaše se u nekoj pešteri opet pet godina.

Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama, pa više nije mogao ići. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe. Jedne noći u viziji javi mu se sam Gospod i isceli mu noge i on postade potpuno zdrav.

Kada je bio izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se s teškim srcem primi te dužnosti. U Gazi on zateče samo 280 hrišćana. Svi ostali žitelji su bili idolopoklonici, i to vrlo fanatični. Samo svojom velikom verom i strpljenjem Porfirije uspe da Gazane prevede u veru Hristovu. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustu, da traži potporu u neravnoj borbi s idolopoklonicima. Željenu potporu on i dobije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Idolski se hramovi zatvore, kumiri poruše i sazida krasna crkva sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovoga hrama pomogla je naročito carica Evdoksija. Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu obraćenu u veru hrišćansku, ali to tek posle mnogih svojih napora, stradanja i suznih molitava Bogu.

Upokojio se mirno 421. godine. Čudotvorac je bio tokom života i posle smrti. Mošti mu počivaju i sada u Gazi.

Veruje se da molitva Svetom Porfiriju svakome uliva hrabrost i donosi neustrašivost, pa svi koje čekaju teške odluke i izbori za koje je potrebna hrabrost treba da mu se na današnji dan obrate ovim rečima:

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Porfirije, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading