Poznati virusolog objasnio težinu situacije u Srbiji! Pitam lekara "Kako si?", a on kaže: "Plačem, na svakih 10 dana brišem poruke preminulih"

Autor:

Vesti

09.03.2021

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusolog dr Milanko Šekler preneo je danas, gostujući u Beogradskoj hronici, vapaj lekara da se zaustavi epidemija koja je ponovo u zamahu.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Milanko Šekler

- Povećavanje broja novozaraženih, odnosno udeo novozaraženih u broju pregledanih je juče bio 30 posto, danas je 27 posto, stalno je preko 25 posto. U kontaktu sam sa velikim brojem lekara koji rade, sa profesorima... Znači to je stravično, ako ne pukne zdravstveni sistem, evo neće pući, pući će zdravstveni radnici.

Jer to oni više ne mogu da izdrže. Znači kad ja pozovem lekara da pitam "Kako si", kaže "Evo, brišem poruke umrlih pacijenata.

Oni budu nekoliko nedelja, mi se vežemo, razmenjujemo poruke kad nisam u smeni i onda samo čujem da je umro. I onda svakih 10 dana brišem te poruke. I plačem. Jer to ne može više da se izdrži, jer ja nisam navikao da gubim pacijente u ovom broju" - otkriva virusolog.

Kako kaže, veoma je važno da svako svojim primerom pokaže narodu kako bi trebalo da se ponaša.

- Narod je kao dete. Narod radi ono što vidi da može da rade neki drugi. Ako detetu kažeš "Nemoj da držiš noge na stolu", a ti držiš noge na stolu, i udariš ga pri tome, ono će da bude zbunjeno i misli da ga kinjiš. Ti moraš prvo primer da daješ kako treba da se ponašaš - kazao je.

Kada su u pitanju mere i odlaganje Kriznog štaba, dr Šekler kaže da nema mnogo dilema.

- Po meni nije normalno zašto je odložen krizni štab. Ako vi trebate da budete operisani i vidite dva hirurga u hodniku da se raspravljaju, a treba da vas operišu, je l' bi vam bilo prijatno? Ili da vam hirurg kaže "Treba odmah da vas operišemo", a onda dođe neko iz menadžmenta te bolnice i kaže: "Ne, ne, ne. Ne može, to je skupo". Znate šta, pare ili život, odlučite sami. 

Neki od lekara s kojima sam razgovarao su rekli "Ne treba nam novac, ne treba nam povećanje plate, može i da nas ne plate... Sve to ne mora da nam se da, da nadoknadimo ekonomsku štetu, ali da se zatvori sve i da prekine ovaj cirkus, jer ne može da se izdrži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading