Danas slavimo sveca kome je posle smrti lice ZASIJALO!

Autor:

Vesti

10.03.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Tarasije bio je carev savetnik i senator, a onda je postao carigradski patrijarh koji se borio protiv ikonoboračke jeresi

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Sveti Tanasije Carigradski

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen svetom Tarasiju, carigradskom patrijarhu. Rodio se u Carigradu, živeo na carskom dvoru. Izučavao je književnost i filozofiju i u tome se toliko istakao da je postao i carev savetnik i senator, zauzimajući visoke položaje na dvoru.

U to vreme je vladao car Konstantin sa svojom majkom, koji se zacario sa samo deset godina. Dok je vladao njegov otac Lav, trajala je ikonoboračka jeres, koja se učvrstila u celom gradu i okolini. Tako je tadašnji patrijarh Pavle bio nemoćan da proslavi pravoslavno poštovanje ikona, te je rešio da napusti službu.

On se ubrzo razboleo i umro. Nakon njegove smrti, car i carica želeli su da se Tarasije prihvati ovog čina, kako bi pomogao pobedi pravoslavlja nad jeresima.

Pod njim je sazvan VII vaseljenski Sabor u Nikeji 787. godine, gde se osudilo ikonoborstvo i povratilo i utvrdilo poštovanje svetih ikona. Tarasije je bio vrlo milostiv prema siromašnim i bednim, stvarao im je skloništa i davao hranu.

Sveti Tarasije je bio odlučan u odbrani vere i morala. Tako je osudio i samog cara kada je oterao svoju zakonitu ženu Mariju, i doveo rođaku da živi sa njim.

Nije želeo da mu da blagoslov za venčanje, i savetovao ga je da to ne radi.

Pred smrt videli su ga kako odgovara demonima da nije krov u tom grehu, dok mu ne iznemože jezik, pa je počeo rukama da se brani.

Kada je izdahnuo, lice mu je zasvetlelo kao Sunce. Upokojio se 806. godine. Crkvom je upravljao dvadeset i dve godine i četiri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading