KAKO DO IDEALNOG RADNOG MESTA?

Autor: Republika

Vesti

09.03.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskustvo sa pandemijom na globalnom nivou prinudilo je veliki broj kompanija da drugačije organizuju rad svojih zaposlenih u novim, vanrednim okolnostima.

RepublikaFoto: Dušan Stojančević
Foto: Ilustracija

Čitavi timovi počeli su da rade online, što je dovelo do velikog interesovanja za pitanje kako će izgledati radno mesto budućnosti.

Ovo su četiri verovatne promene u karakteristikama radnog mesta koje nas očekuju:

Virtuelna realnost

VR više nije novost, a brojne kompanije razvijaju rešenja koja će izvesno naći primenu i kod poslovnih korisnika. Značajan broj velikih korporacija, kao i dinamičnih startapova posvećeno je razvoju proizvoda i usluga na bazi virtuelne realnosti. 

Zašto se dopisivati sa kolegama kroz desetine mailova, ako u virtuelnoj realnosti možemo “ući” u dokument, mašinu ili dizajn na kojem radimo i vizuelno manipulisati istim? Zašto stavljati fotografije okeana na zidove, ako možemo zaposlenog “odvesti” na Veliki koralni greben tokom pauze za ručak?

Sloboda kretanja (uz jačanje nadzora)

Brzi razvoj informacionih tehnologija  kojem svedočimo donosi nam opciju obavljanja poslova, sticanja znanja i uživanja u novim oblicima dokolice „na mreži“, a sve sa različitih lokacija. Danas zaista možete biti savremeni nomadi a pri tom uredno obavljati sve radne zadatke.

Paralelno, pitanje fizičkog obezbeđenja objekta kompanije (koje ostaje važno) gubi primat nad aspektom sajber bezbednosti. Osnovni kapital postaje informacija, tj. znanje koje se čuva – znanje kojim, između ostalog, raspolažu i oni koji rade u kompanijama.

Upravo zato razvijena su softverska rešenja koja nadziru online ponašanje zaposlenih. Opravdano je očekivati da se kompanije neće odreći ove mogućnosti praćenja „virtuelnog kretanja“, kako bi imale bolju kontrolu svog poslovanja.

RepublikaFoto: Dušan Stojančević

Robotima nije hladno

Kao i posle svakog velikog proboja u znanju, tako je i period informatičkog progresa obeležen velikim strahom/velikom nadom. Roboti i veštačka inteligencija: da li će nam uzeti radna mesta, da li više nećemo morati da radimo? Ne brini – neće/ne nadaj se – hoćemo. Neko će i njih morati da proizvodi, nudi, menja, pozajmljuje, preprodaje, šrafi, lepi i nosi u staro gvožđe.

Ono što se može promeniti, to su naše kolege od kojih će pojedini biti roboti. A pošto roboti zahtevaju drugačiju klimu i čistoću vazduha, i nemaju fiziološke potrebe kao ljudi, možemo očekivati da će pojedini delovi radnog prostora biti malo hladniji i bez dostupnog aparata za kafu (ali možda sa aparatom sa različitim industrijskim uljima).

Ekološki imperativ

Regulativa u vezi sa prirodnom okolinom odraziće se i na karakteristike radnog mesta. Koliko zaoštravanjem zakona, toliko i poreskim i drugim fiskalnim stimulacijama, kompanije će biti usmerene na to da sve više obraćaju pažnju na ekološke standarde.

Naznaka predstojećeg eko pokreta u kreiranju radnog mesta budućnosti uočava se kroz Biophilic design: velike biljke u holovima, vodene površine koje žubore, pogled na okean (ili slika okeana) deo su novog koncepta u dizajnu radnog mesta. Biofilija je ljubav prema životu i svemu živom, pa tako i savremene kompanije “unose živo(s)t” na radno mesto.

Isto tako, izvesno je da će online način poslovanja doprineti boljoj ekološkoj slici: na primer, zbog smanjene potrošnje struje jer „home office“ troši mnogo manje nego prava kancelarija, ili činjenice da rad u virtuelnoj kancelariji značajno smanjuje potrebu za transportom prilikom dolaska na posao, a samim tim doprinosi i manjem zagađenju životne sredine.

Na kraju ovog teksta, podsećamo da su programeri danas u najvećoj meri zastupljeni upravo u granama ekonomije u kojima se inovacije isprobavaju pre nego što se primene na celinu privrede, pa ti želimo da predstojeće promene dočekaš na radnom mestu budućnosti – i to upravo onakvom kakvim si ga zamislio(la).

Postoji više načina kako da dođeš do svog idealnog radnog mesta: jedan od najbržih je da stekneš neophodne veštine i znanje koji mogu da ti obezbede bolju budućnost. CODE centar za IT obuke želi da ti pruži upravo ovo – prvi korak ka sigurnoj karijeri koja te ispunjava.

Pogledaj više o nama OVDE i saznaj zašto je naš centar pravi izbor za tebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading