(FOTO) OVO JE TRENUTAK ZA PAMĆENJE: Vladika Atanasije ušao u diskoteku i muzika je isključena! Sve su oči bile uprte u njega

Autor: Republika

Vesti

05.03.2021

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je juče posle teške borbe sa korona virusom, a sada su na društvenoj mreži Fejsbuk objavljene njegove fotografije kada je bio u poseti jednoj diskoteci u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/Stamenko Mijatovic
Atanasije Jevtić

Fotografije su objavljene na stranici "Episkop Andrej" uz posebnu poruku.

- Zar smo se mi zato rodili da večno živimo ovde? I opet smo ispunjeni duševnim nemirom jer evo, i Vladika Atanasije je platio svoj dug prirodi: zemlja u zemlju i prah u prah. Sa znojem lica si jeo hleb svoj i sada se vraćaš u zemlju od koje si uzet; jer si prah, i u prah ćeš se vratiti (sr. 1. Moj 3,19) - ovim rečima započinje objava posvećena vladiki Atanasiju.

- Vladika Atanasije je živeo velikom brzinom i hodao kroz život skoro bez predaha. On je bio ovaploćeno Jevanđelje, odstradano Jevanđelje kroz čitav život. Evo sada je toj trci došlo kraj, ali cilj njegov kome je težio bio je duži. A mi idemo dalje putem svojim i duže putujemo. Zato ćemo biti radosniji kada se opet budemo sreli sa Vladikom Atanasijem, ali tada na večni susret. Neka je blagosloveno ime Gospodnje - piše dalje u objavi uz vladikine fotografije.

- Sveti Vladiko, moli se Gospodu Čovekoljupcu za svu decu Tvoju, od Kosova do Jadovna, za svu vaseljenu i za sav svet. Imaj nas u svojim k Bogu svetim molitvama, kao što si nas voleo i u ovom životu. Moli se za narod tvoj koji Ti je ostao veran, i ostao veran Jevanđelju.

Ин мемориам Епископ др Атанасије Јевтић (1938-2021) Зар смо се ми зато родили да вечно живимо овде? И опет смо испуњени... Posted by Episkop Andrej on Friday, March 5, 2021

Posebno je pisao o njegovoj poseti diskoteci u Beogradu.

- U prilogu je prikazana čudesna poseta Vladike Atanasija jednoj diskoteci u Beogradu. To je bilo u decembru 1985. Sećam se kao juče jer sam kao student teologije lično fotografisao događaj. Naime, pročulo se tada na univerzitetu, da Crkva ipak nije "opijum za narod" i jedan od disk-džokeja je došao u internat Bogoslovskog fakulteta (ul. Kralja Petra br. 2) i zamolio da neko od profesora dođe u subotu uveče da drži predavanje jer posetioci diskoteke bi odustali od muzike i igranke da bi se informisali o tome: šta je to Pravoslavlje? Naši nenadmašni profesori jeromonasi Atanasije i Irinej pošli su zajedno u tu diskoteku. Predavanje sa pitanjima publike je trajalo od 19-22 sata. Na zidu je umesto disko-slika specijalno bio zakačen poster sa likom Svetog Save. Blaženopočivši Vladika Atanasije će u srcima svih nas ostati zapamćen kao Arhipastir koji se istako dobrotom i čovekoljubljem. Bog da mu dušu prosti, večan mu spomen!".

Vladika Atanasije biće sahranjen sutra u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš, saopšteno je iz Eparhije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading