UOČI DANA SEĆANJA NA ŽRTVE U SAOBRAĆAJU: Najvažniji savet je um na drum

Autor: S. T.

Vesti

17.11.2017

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji se obeležava u nedelju 19. novembra, posvećen je sećanju na milione poginulih u saobraćaju širom sveta i prilika je da izrazimo saosećanje njihovim porodicama, poručuje v. d. direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Jasmina Milošević

Ona ističe da obeležavanje tog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode i njihove posledice, na mere koje se mogu preduzeti da se one spreče, kao i da se institucije i društvo podsete na odgovornost. Zato će agencija zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Savetom za bezbednost saobraćaja Beograda, gradskim sekretarijatom za saobraćaj i predstavnicima grada taj dan obeležiti u zgradi Starog dvora, gde će biti upriličena izložba "Trenutak menja sve".

  • Na koji način je moguće smanjiti broj nezgoda i broj poginulih?

- Želimo da uspostavimo trend smanjenja saobraćajnih nezgoda zajedničkim naporima svih institucija koje stvaraju uslove za bezbednije funkcionisanje saobraćaja, kao i preventivno-represivnim aktivnostima koje će uticati na ponašanje vozača i svih drugih učesnika u saobraćaju i iskorenjivanje njihovih loših navika. Kombinacijom preventivnih i represivnih mera dolazi se do rezultata, a na to nam ukazuju i iskustva država na koje se ugledamo kada želimo da se pravilno bavimo upravljanjem bezbednošću u saobraćaju. Imperativ Agencije za bezbednost saobraćaja je da sa MUP intenzivno sarađuje i kombinujući preventivno-represivne aktivnosti dođe do samo jednog cilja - da sačuva živote.

  • Šta Agencija za bezbednost saobraćaja radi na poboljšanju bezbednosti saobraćaja? Koje kampanje su sprovedene u poslednjih godinu dana i kakav je njihov efekat?

- Agencija za bezbednost saobraćaja je državna i krovna institucija i kao takva ima odgovornost prema svakom učesniku u saobraćaju. Svaku kampanju i aktivnost sprovodimo sa MUP jer je važno da se u isto vreme obraćamo istoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Za najmlađe imamo kampanju "Pažljivko", organizujemo akreditovane seminare za vaspitače i učitelje, radimo na edukaciji roditelja. Realizovali smo veliku letnju kampanju "Vozi odmoran", zatim akcije usmerene ka kategoriji učesnika u saobraćaju 65+, učestvovali smo na brojnim sajmovima. U toku je kampanja namenjena mladima "Um na drum". Učestvovali smo na svim važnim muzičkim festivalima u okviru sigurne zone, gde je našu edukaciju prošlo više od 6.500 mladih. To je samo deo onoga što radimo na unapređenju bezbednosti saobraćaja.

Izložba "Trenutak menja sve" biće otvorena u Starom dvoru u nedelju 19. novembra

Usko sarađujete sa MUP. Koliko je važna saradnja sa drugim institucijama koje su u sistemu bezbednosti saobraćaja?

- Agencija za bezbednost saobraćaja nastaviće blisko da sarađuje sa svim državnim i nevladinim, ali i međunarodnim institucijama, čije mere mogu da utiču na unapređenje bezbednosti saobraćaja. Svakako da unapređenje bezbednosti saobraćaja nije moguće postići samo radom nadležnih institucija i zato je važno uticati na povećanje svesti čitave javnosti o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa sa molbom da svaki pojedinac svojim ponašanjem u saobraćaju pomogne da naše puteve učinimo bezbednijim za sve nas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading