(FOTO) Završen sastanak međusektorskog tima za zapošljavanje Romkinja u sklopu EU projekta "Korak do posla"

Autor:

Vesti

02.03.2021

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradska opština Zvezdara organizovala je završni sastanak međusektorskog tima za inkluziju Romkinja na tržište rada. Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerske organizacije na projektu „Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd“, Privredne komore Srbije, HR udruženja, preduzeća „Merkator S“ kao poslodavca i Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Zvezdara.

RepublikaFoto: Gradska opština Zvezdara

Prezentovani su rezultati projekta i naučene lekcije za unapređenje dalje prakse u podršci Romkinjama da se lakše zapošljavaju. Potpisan je sporazum o saradnji sva tri sektora (javni, civilni i privatni) koji su potpisali Gradska opština Zvezdara, Centar za socijalni rad Zvezdara, Nacionalna služba za zapošljavanje i partnerska organizacije na projektu „Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd“, uz mogućnost da se sporazumu priključe i nevladine organizacije i poslodavci.

Tokom projekta 50 Romkinja dobilo je podršku za zapošljavanje u vidu psihosocijalne podrške stručnjaka i prošle su obuku za aktivno traženje posla, a uz to dobile su i poslovnu odeću i obuću za razgovor sa poslodavcem. Od tog broja 20 Romkinja je položilo i obuke za zanate, uglavnom za salone lepote, frizerke, kuvarice ili šnajderke. 

RepublikaFoto: Gradska opština Zvezdara

Uz to, senzibilizaciju poslodavaca za zapošljavanje Romkinja prošlo je 65 predstavnika 56 poslodavaca, gde su upoznati sa tim zbog čega su Romkinje višestruko ranjiva kategorija stanovništva i koji su primeri dobre prakse prilikom njihovog zapošljavanja.

RepublikaFoto: Gradska opština Zvezdara

I za Romkinje i za poslodavce otvoren je info telefon za zapošljavanje Romkinja broj 066/8447474, na koji se mogu dobiti informacije vezano za subvencije za poslodavce sa jedne strane i mogućnosti za posao za Romkinje sa druge strane. Uz to, otvorena je i fejsbuk stranice „Zvezdara za Romkinje“ putem koje će se i nakon projekta deliti kroz romsku zajednicu bitne informacije o opštinskim naporima da se Romkinje lakše zapošljavaju. Na kraju projekta bio je organizovan i onlajn sajam za zapošljavanje na kojem je 35 Romkinja razgovaralo za posao sa sedam poslodavaca.

RepublikaFoto: Gradska opština Zvezdara

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, sprovodi ga Gradska opština Zvezdara u partnerstvu sa Centrom za reintegraciju i aktivizam Beograd, ukupne vrednosti oko 65.000 evra, a sve u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije.

RepublikaFoto: Gradska opština Zvezdara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading