DANAS JE SVETI APOSTOL ONISIM: Ako imate neostvarenu ŽELJU, uradite OVO

Autor:

Vesti

28.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan posvećen Svetom apostolu Onisimu, čoveku čiji život najbolje svedoči o tome da, kada se u nešto veruje i na tome marljivo radi, ništa nije nemoguće.

RepublikaFoto: Printscreen
Sveti apostol Onisim

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od tih “malih apostola” bio je i Sveti Onisim.

Priča kaže da je Onisim bio rob jednog uglednog i bogatog čoveka u Frigiji pre nego što je pobegao u Rim i, čuvši Jevanđelje od apostola Pavla, poželeo da postane hrišćanin.

 

Krstio se, a kako je ubrzo i njegov vlasnik postao hrišćanin, njih dvojica su se izmirili i postali prijatelji i bliski kao braća.

U pomirenju vlasnika i bivšeg roba veliku ulogu je odigrao apostol Pavle koji je napisao pismo Onisimovom vlasniku koja se i danas smatra jednim od najdirljivijih pisanih sastava koji postoje u Svetom Pismu.

- Molimo te za čedo moje Onisima, kojega rodih u okovima svojim… Jer možda se zato i rastade s tobom za kratko da ga dobiješ za vječnost, ne više kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga…

Sveti Onisim kasnije je postao episkop i dugo je i pravedno vodio hrišćansku zajednicu. Već kao starac, u vreme Trajanovog gonjenja, uhapšen je i doveden u Rim gde je, nakon što je odbio da se odrekne Hrista, ubijen.

Prema predanju, njegovo telo je uzela neka bogata žena i sahranila ga u srebrnom kovčegu 109. godine.

Sveti apostol Onisim zaštitnik je svih ljudi koji, bez obzira na svoje poreklo, vrednim i marljivim trudom, stižu do rezultata.

Imate san? Otiđite danas do crkve i pomolite se ovom svetitelju. Njegov život uči da ništa nije nemoguće i da je, uz pomoć i blagoslov Hrista, svaki san dostižan i ostvariv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading