Gojković: Moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.02.2021

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je danas ministarka kulture Maja Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Maja Gojković

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Ðurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.

Gojković je zahvalila režiseru filma "Dara iz Jasenovca" Predragu Gagi Antonijeviću što je danas posetio Narodnu skupštinu, ali i ukazala na veliku važnost scenaristkinje Nataše Drakulić za taj film.

Ministarka je istakla da je ona od juče meta napada i dodala da nije zaslužila da bude napada pitanjima kada je napisala scenario.

- Oni koji su nju juče napadali pokazali su neznanje, jer su navodili rečenice koje su opšte poznate, a jedna od njih je: ''Samo ti, sinko, radi svoj posao''. To nije napisao Lordan Zafranović, ni Nataša Drakulić, to je nešto što znamo svi - rekla je Gojković.

Dodaje da oni koji napadaju režisera, scenaristu i glumce zapravo napadaju žrtve Jasenovca.

- Žao mi je kroz šta je prolazila čitava ekipa filma i što su bili žrtve jedne političke kampanje protiv filma koji samo govori o istini i golgoti kroz koju je srpski narod prošao - rekala je Gojković.

Istakla je da je film "Dara iz Jasenovca" značajan jer govori o onome o čemu su, dodaje, Srbi kao nacija ćutali decenijama i bili prinuđeni da "od sebe skrivaju istinu".

Gojković podseća da se o događajima u Jasenovcu nikada nije učilo u školama i najavila sporazum sa Ministarstvom obrazovanja o pisanju udžbenika u kojima, kako kaže, ništa neće biti skriveno.

- Narod koji se trudi da zaboravi ono što mu se dešavalo u prošlosti, neće imati budućnost. Zato moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu, a to je da smo mi narod zločinaca, ne, mi smo narod žrtava - proučila je Gojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading