I AKADEMICI PODRŽALI INICIJATIVU SRPSKOG TELEGRAFA: Istorija da se uči iz jednog udžbenika!

Autor:

Vesti

26.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni srpski akademici Matija Bećković i Vasilije Krestić podržali su inicijativu Srpskog telegrafa da se napravi jedinstven udžbenik iz istorije, koji bi pisali najeminentniji srpski autori, a ne da, kao do sada, imamo šest različitih udžbenika za osnovce i pet za srednje škole. Prethodno je iza ove ideje stao i ministar policije Aleksandar Vulin, koji smatra da udžbenik iz istorije mora da piše država Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Neće biti tri rečenice u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je bio Jasenovac, u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je Kosovo, šta je Srebrenica. Molim vas, donesite zakon, uradite ono što možete da država Srbija sama piše svoju istoriju - poručio je ministar republičkim poslanicima.

Dodao je da će se, ako drugi budu pisali istoriju, "naći neka bitanga drugosrbijanska" koja će da kaže da je "Dara iz Jasenovca" ratno huškanje.

- Ratno huškanje je klanje srpske dece. Nisu krivi oni koji su ih klali nego su krivi oni koji su se usudili da se toga sete - rekao je Vulin.

RepublikaFoto: Republika
USTAŠKA ZVERSTVA: Stradanjima u NDH posvećen sramno mali prostor

Podsećamo, naš list je prvi ukazao na skandalozan propust u udžbenicima iz istorije za osmake i učenike gimnazija i stručnih smerova, koji o najvećem stratištu srpskog naroda Jasenovcu uče tek nekoliko pasusa. Matija Bećković za Srpski telegraf kaže da je ovako nešto nedopustivo.

RepublikaFoto: Tanjug
Matija Bećković

- Udžbenici, a posebno iz istorije, prvo su slovo naše azbuke. Nedopustivo je da udžbenike iz istorije piše bilo ko drugi, osim nas samih. Svaki udžbenik je važan, a pogotovo iz istorije. Ako se uzme u obzir koliko deca uče u školi o Jasenovcu, a to je jako malo i vrlo površno, to mora da se promeni - kazao je Bećković.

Nastavni program naopako postavljen

Profesor istorije u 12. beogradskoj gimnaziji Petar Panić ističe za naš list da deca žele da saznaju više o Jasenovcu od onoga što se nudi u udžbenicima, ali da profesori često za to nemaju vremena.

- Prema nastavnom planu i programu, recimo, u četvrtom razredu gimnazije predviđen je jedan čas za lekciju o žrtvama Drugog svetskog rata. U tih 45 minuta ja treba deci da ispričam o Holokaustu, Aušvicu, Dahauu i svim logorima u Evropi. Jasno vam je koliko mi vremena ostaje za Jasenovac, iako je to bilo najveće srpsko stratište. S obzirom na veliko interesovanje učenika za ovu temu, ja se ne ograničavam na jedan čas, već to često budu i dva i tri časa iz istorije - kaže Panić.

Akademik i istoričar Vasilije Krestić ističe da na tržištu udžbenika vlada haos i ludilo i da je poslednji čas da se uvede red.

RepublikaFoto: Tanjug
Vasilije Krestić

- Mora da postoji stručna komisija, da li pri ministarstvu ili pri nekom prosvetnom savetu, koja će, kao odgovorno telo, da vodi računa o svim udžbenicima istorije za različite uzraste đaka. Očigledno da i dalje ima onih koji žele da zaustave širenje istine o zločinima počinjenim nad Srbima u Jasenovcu ili idu na to da umanje taj zločin. Nažalost, takvih ima i u našoj sredini. Pitanje udžbenika naišlo je na oštar otpor onih koji su na tom tržištu našli kravu-muzaru i svaki na svoju stranu vuče, zgrće pare i ne zanima ih kakva je suština udžbenika i kakvo znanje nose deca iz škole - rekao je akademik Krestić.

RepublikaFoto: ST/ V. Lukić

Ljubivoje Ršumović, pesnik

Apsolutno podržavam vašu ideju, ja se za to zalažem već godinama, ali niko ne sluša šta pričaju pesnici. Nisam neko ko se ikada bavio srbovanjem, ali ne mogu udžbenike iz istorije da pišu i štampaju hrvatski i nemački izdavači, to je, jednostavno, neodopustivo. Odvajkada se kroz takve udžbenike provlačilo sve i svašta, a mi se ponašamo kao da mi ne umemo da napravimo jedan udžbenik iz istorije, ma dajte molim vas

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milovan Vitezović, pesnik

Ja se zalažem za rehabilitaciju Zavoda za udžbenike, da mu se vrate sve ingerencije kada su u pitanju nacionalni udžbenici. Tu, pre svega, mislim na udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije, te da se deci uvede novi predmet iz istorije srpske kulture. Ne samo što deca ne znaju i ne nauče ništa o sopstvenoj istoriji i kulturi, nego, nažalost, ne znaju ni njihovi roditelji

Foto: Tanjug

Bojan Dimitrijević, istoričar

Ne, ne podržavam vašu ideju ne zato što smatram da nije dobra, naprotiv, već zato što na tržištu udžbenika postoji monopol koji je teško razbiti. Bilo bi lepo da imamo jedinstvene udžbenike, ali smatram da je to nemoguće postići. Firme koje štampaju udžbenike, pre svega, gledaju na profit i to im je najvažnije, a ne sadržaj tih istih udžbenika iz kojih deca uče

 

Goran Davidović, Istorijski arhiv Čačka

Apsolutno i u potpunosti podržavam vašu ideju. Budući da mi supruga radi u prosveti i, kao profesor istorije, znam koliko se čak i u nižim razredima kroz udžbenike protura sve i svašta, posebno od hrvatskih izdavača. Tu prolazi mnogo štošta i smatram da bi u Ministarstvu prosvete morali malo više da kontrolišu kakvi su nam udžbenici i šta u njima piše

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading