DA LI ZNATE ŠTA ZAISTA JEDETE U POZNATOM LANCU? Samo jedan čiz u "Meku" i puni ste soli i kalorija!

Autor: Republika

Vesti

25.02.2021

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što otvorite usta valjalo bi da napregnete oči i pročitate deklaraciju ispisanu sitnim fontom...

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Nakon što pojedete samo jedan dupli čizburger iz "Mekdonaldsa" uneli ste gotovo 50 odsto ukupne količine soli preporučene za ceo dan. A ko ulazi u "Mek" i naručuje samo jednu stvar! Slično je i sa unosom kalorija, masti...

OK, da brzu hranu nije zdravo jesti, znali smo oduvek. Ali da je to u ovoj meri, iznenađenje je čak i za one koji redovno i pažljivo čitaju deklaracije.

MAJKA SE ZAINATILA

"Mekdonalds", istini za volju, nije prekršio nijedan propis jer u pogledu deklaracija ispunjava zakonsku normu i na papiru kojim je obmotan već pomenuti dupli čizburger (ili pomfrit, koji smo kupili s njim) piše koliki je procenat svega pomenutog. Ako bismo da zamerimo, slova i brojke (nutritivne vrednosti) svakako su ispisani toliko sitnim fontom da ih malo ko uopšte čita, ali...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Mušterije dobile bolest creva

Na desetine korisnika "Mekdonaldsovih" restorana u SAD obolelo je 2018. od crevne bolesti ciklosporijaze. Mušterije su se razbolele jedući salatu koja je služena u ovim objektima. Iz "Mekdonaldsa" su tada rekli da je došlo do propusta radnika koji su zamenili zalihe salatama drugih proizvođača i da će oni odgovarati najpre poslodavcima, a potom i nadležnim organima.

Na sve ovo našem listu ukazala je Beograđanka Ivana Pešić, koja je, kako kaže, teškom mukom uspela da "skine" sa "Mekovih" proizvoda svoje dvoje osnovaca.

Ovako je odgovorio "Mekdonalds"

U odgovorima na pitanja koja smo poslali "Mekdonaldsu" nismo dobili konkretne odgovore na pitanja zbog čega su slova toliko mala i zašto na nekim deklaracijama (čizburger) piše veći broj podataka o nutritivnim vrednostima, a na nekim (pomfrit) samo broj kalorija, kao i zašto na pakovanju ne piše kompletan sadržaj proizvoda.

Umesto toga, poslali su nam sledeće:

- Veličina i sadržaj deklaracija proizvoda su u potpunosti u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije. "Mekdonalds" posebnu pažnju posvećuje transparentnoj komunikaciji, informisanju i edukaciji svojih gostiju. Dodatno sve o sadržaju proizvoda i kvalitetu sastojaka možete pročitati kod nas na sajtu u delu pod nazivom kvalitet hrane: naše namirnice, kako pravimo hranu i kvalitetna ishrana. U delu sajta pod nazivom proizvodi navedeni su detaljni podaci za svaki od proizvoda i oni se detaljno ažuriraju.

A to što se deca (i odrasli) brzo navuku na ovu vrstu hrane objasnio je poznati svetski nutricionista Stiven Viterli.

- Radi se o brzoj hrani čiji proizvođači traže za njih savršenu kombinaciju soli, šećera i masti koja će oduševiti mozak potrošača i navesti ga da traži još - kaže stručnjak.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Sadržaj duplog čizburgera

(procenat u odnosu na preporučene dnevne potrebe)

* 22% kalorija

* 34% masti

* 42% soli

* 9% šećera

* 60% zasićenih masnih kiselina

REČ STRUČNJAKA

Lekar subspecijalista za ishranu Jagoda Jorga, s druge strane, objašnjava deo oko deklaracija:

- Što se tiče same nutritivne informacije, obično su to vrlo sitna slova, slabo čitljiva, a i kad nisu, potrebno je određeno prethodno znanje da bi neko iz toga razumeo koliko je taj proizvod zdrav. Čak i kada ga imate, informacije su takve da ih je teško protumačiti, događa se često i meni da moram da se pomučim.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Mekdonalds

Baveći se ovom temom, kanadski nutricionisti srušili su zdrav imidž koji "Mekdonalds" pokušava da stvori čak i kad se radi o salatama. Njihovi zaključci, naime, pokazali su da čak i kada kupujemo te salate moramo ozbiljno da obratimo pažnju na količinu masnoće i soli. A. G.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading