(FOTO) SAJBER CENTAR NA AUTO-PUTU! Ana Brnabić: Ovo će povećati bezbednost, smanjiti zagađenje i uvećati priliv novca u budžet!

Autor: SOFIJA AĆIMOVIĆ

Vesti

24.02.2021

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji, koji je juče otvoren na naplatnoj stanici "Beograd" u Vrčinu, povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine.

RepublikaFoto: Republika

Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu, sa naplatnih stanica i iz njega se upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji. Brnabićeva je čestitala "Putevima Srbije" na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja.

Ovom prilikom je, u prisustvu ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, na naplatnoj stanici Beograd pušten u rad i punjač za električne automobile. Ana Brnabić je istakla da je i to doprinos smanjenju aerozagrađenja u zemlji.

Darko Savić ("Putevi Srbije"): Daljim razvojem data centra unapredićemo poslovanje cele kompanije

- Nastavićemo da razvijamo ovaj mozak "Puteva Srbije". Očekujem da će to rezultirati većim prilivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport. Imamo veliki broj kamiona koji su van gabarita, koji prekomerno uništavaju naše puteve - poručila je predsednica Vlade i dodala da su to uglavnom kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu i da ćemo kažnjavanjem tih kamiona pokazati da se ovde poštuju zakoni i da ne mogu ovde to da rade kao što to ne mogu u svojim zemljama niti u zemljama EU.

Kako je rekla, na primer, centar će omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na auto-putu.

RepublikaFoto: Republika

Premijerka: Kod Momirovića sam videla
emociju i želju da se radovi završe što pre

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u ponašanju ministra saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića prema radnicima prilikom obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda videla emociju, brigu i želju da radovi u tom delu budu završeni u dogovorenom roku. Odgovarajći na pitanje novinara da prokomentariše snimke na kojima je ministar grdio radnike zbog kašnjenja radova, Brnabić je rekla da možda nije našao pravi rečnik, ali da je pokazao da mu je stalo da izgradnja bude završena u dogovorenom roku.
- Ja sam iz tog snimka videla ministra kome je stalo da se putevi završe što pre, da izgradnja ne kasni, da se rokovi ne pomeraju. Da li je našao pravi rečnik, o tome možemo da diskutujemo, ali ja sam videla emociju da ako nešto može da bude završeno danas, da se ne ostavlja za sutra - rekla je Brnabićeva.
Premijerka nije želela da komentariše rad članova svog kabineta niti da se izjašnjava čijim je radom zadovoljna, a čijim nije.

Premijerka je najavila i da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima.

- Nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, što je sada slučaj, dok ostali vozači plaćaju gorivo. Naplaćivaćemo, ali ćemo davati dodatne podsticaje - objasnila je Brnabićeva.

13% NIŽA PUTARINA ZA ELEKTRIČNA I HIBRIDNA VOZILA, 
PREDLAŽU "PUTEVI SRBIJE"

Kako je objasnio Darko Savić, pomoćnik direktora "Puteva Srbije" za naplatu putarine, planirano je da se daljim razvojem data centra unapredi poslovanje cele kompanije.

- Uvodimo DMS (Document Management System) i DWH (Data Warehouse System). Na taj način ćemo omogućiti analiziranje velikog broja podataka u realnom vremenu, imati prediktivne izveštaje o svim relevantnim segmentima poslovanja JP "Putevi Srbije". Uvođenjem navedenih softverskih sistema povećaćemo efikasnost poslovnih procesa kroz njihovu digitalizaciju - ističe Savić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading