(FOTO) PODVIG KOJI JE PRATILA CELA PLANETA: Ovo je Srpkinja koja je spustila rover na Mars!

Autor: K. ILIĆ

Vesti

23.02.2021

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpkinja Dragana Perković Martin deo je tima stručnjaka NASA koji je omogućio da na Mars sleti rover "Perseverens". Ona je, konkretno, bila zadužena za radarske sisteme, bez kojih podvig koji je pratio ceo svet nije bio moguć.

RepublikaFoto: Printscreen
Dragan Perković Martin

Putovanje rovera do Crvene planete trajalo je sedam meseci. Sletanje na krater Jezero potrajalo je sedam minuta, tokom kojih je najveću odgovornost imala upravo naša Dragana.

- Moj tim je bio zadužen za pravljenje radara koji je obrađivao i određivao brzinu kretanja vozila do površine Marsa i razdaljinu vozila od površine planete. Ja sam vodila taj tim kao jedan od sistem-inženjera koji su bili odgovorni za to kako radar funkcioniše u toku sletanja - obrazložila je Dragana.

Prema njenim rečima, više od osam godina je bilo potrebno da usavrše radar za spuštanje, čija je svrha po sletanju rovera na Mars ispunjena.

- Rover je ostao bez tog radara, mada na sebi ima drugi radar, koji će nastaviti da proizvodi naučne podatke - navela je inženjerka.

Dragana: Moj tim je napravio radar koji je upravljao sletanjem

Ovo je peti rover koji je sleteo na Mars i plan je da tamo opstane dve godine, ili više, ukoliko uslovi budu povoljni. Za to vreme kopaće rupe po površini i sakupljati uzorke za analizu, a neke od tih uzoraka pokupiće sledeća misija i lansirati na Zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Morali smo da naučimo kako da se ophodimo s atmosferom na Marsu, koja otežava sletanje - objasnila je Dragana.

 

 

Otkako su krenule misije na Mars, ovo je prvi put da uz rover putuje još nešto. To je helikopter, koji će, nadaju se naučnici, moći da fotografiše rover s određene visine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading