(FOTO) DA SE NE ZABORAVI: "Dara iz Jasenovca" prikazala BRUTALNOST USTAŠA NAD SRBIMA na najrealniji način

Autor: Republika

Vesti

20.02.2021

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela Srbija je prikovana uz male ekrane dok se prikazuje premijera filma "Dara iz Jasenovca".

RepublikaFoto: Printscreen/KlikTV/RTS
Marko Janketić u ulozi ustaškog narednika

U filmu se prikazuju monstruozni zločini iz najmračnijeg perioda istorije na ovim prostorima.

Scena od koje se ledi krv u žilama je ona u kojoj egzekutor u crnoj ustaškoj uniformi šeta pred strojem zarboljenika sa čekićem u rukama. Zlokobni krvožednik zatim proizvoljnim izborima se namerači na nekog od nedužnih zarobljenika, da bi usledio smrtonosni udarac po glavi. 

Foto: Printscreen/KlikTV/RTS
Scena ubistva zarobljenika

Scene koje nikako ne smeju da se zaborave i koje bodu oči svetske javnosti. Dok film "Quo vaid, Aida" o zločinima u Srebrenici pridobija sve veću pažnju, delo o stradanju Srba je nipodaštavano. Ipak, "Dara" doživljava veliki uspeh u Americi i dobija pristalice među inostranih istoričarima.

RepublikaFoto: printscreen/ Klik TV/RTS
Scena iz filma

"Dara iz Jasenovca" je istorijska ratna drama o jednom od najstravičnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljena je 76 godina posle njegovog zatvaranja, na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i uz podršku Filmskog centra Srbije. Govori o dvanaestogodišnjoj Dari (Biljana Čekić) koja sa majkom (Anja Stanić Ilić) i dva brata, posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, završava u logorima. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška, učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Psihijatar

20.02.2021 22:33

Loš zvuk, naravno, kao i uvek, slabo razumljivo, gluma takodje kao i fotografija. Film ni O od Oskara